Kritische kanttekening bij strijd tegen belastingontwijking

In de strijd tegen belastingontwijking heeft Nederland inmiddels zijn eigen 'zwarte lijst' opgesteld met belastingparadijzen. Die is een stuk langer dan de officiële lijst van de Europese Unie. Maar er is nog werk aan de winkel, waarschuwt het Centraal Planbureau. Want de belasting op royalty’s die het kabinet voorstelt dicht nog niet alle lekken.

29 januari 2019 | Door redactie

De Nederlandse zwarte lijst telt 21 landen, die volgens de overheid een rol spelen in belastingontwijking. Dat zijn uiteraard de vijf landen die nu nog op de Europese zwarte lijst staan – die lijst begon eerder met 17 landen, maar daar zijn er inmiddels flink wat van afgehaald omdat ze beterschap beloven. De vijf overgebleven landen zijn: Amerikaans Samoa, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam, Samoa en Trinidad en Tobago.
Daar heeft Nederland op zijn eigen lijst (pdf) er nog een reeks aan toegevoegd, waaronder Belize, Bermuda, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Al die landen heffen helemaal geen winstbelasting of hanteren een tarief lager dan 9%.

Bronbelasting op rentes en royalty's vanaf 2021

De zwarte lijst speelt een grote rol bij de maatregelen die het kabinet neemt tegen belastingontwijking. Er is staatssecretaris Snel van Financiën namelijk veel aan gelegen om Nederland van zijn internationale imago als fiscaalvriendelijk doorsluisland af te helpen. Eén maatregel is dat de Belastingdienst vanaf 1 juli 2019 geen ‘rulings’ meer afgeeft aan ondernemingen uit landen op de zwarte lijst. In zo’n ruling geeft de fiscus vooraf zekerheid over hoe de belastingwetten zullen worden toegepast.
Een belangrijke pijler onder het beleid tegen belastingontwijking is de zogeheten bronbelasting op rentes en royalty’s die vanaf 2021 moet gaan gelden. Deze gaat royalty’s belasten die via Nederland stromen naar landen op de zwarte lijst. Ondernemingen in deze landen betalen een bronheffing van 20,5% over royalty’s die zij uit Nederland ontvangen.

‘Kijk ook naar andere doorsluislanden’

Maar het Centraal Planbureau (CPB) is er nog niet van overtuigd dat met die bronheffing alle geldstromen belast worden. Het CPB heeft becijferd (pdf) dat ook een kwart van de rentes die Nederland uitstromen doorgaan naar ‘andere doorsluislanden, zoals Ierland, Luxemburg en Zwitserland’. En die vallen niet onder de bronbelasting. Het kabinet zou de heffing daarom breder moeten maken, vindt het CPB. Meer in het algemeen zou de internationale belastingontwijking ook internationaal moeten worden aangepakt.
Dat laatste blijft ook de inzet van het kabinet, zo schrijft staatssecretaris Snel in antwoord op Kamervragen. Maar hij verwacht wel dat Nederland door de bronheffing niet langer een ‘toegangspoort’ is naar belastingparadijzen.

Bijlagen bij dit bericht

Belastingcontrole
E-learning | VideoCollege 10 minuten