Streep door inkeerregeling zwartspaarders

19 september 2017 | Door redactie

Nederlanders die verborgen spaarpotjes alsnog aangeven bij de Belastingdienst, krijgen vanaf volgend jaar toch gewoon een boete. De soepele inkeerregeling gaat vanaf 2018 de prullenbak in.

Met de inkeerregeling wilde de overheid het aantrekkelijker maken om zwart geld in het buitenland alsnog aan te geven bij de fiscus. Nederlanders die vrijwillig een Zwitsers spaarpotje kwamen melden bij de Belastingdienst hoefden dan geen boete te betalen, wél belasting over hun vermogen uiteraard. Maar ook organisaties die een verkeerde aangifte binnen twee jaar nog verbeterden, betaalden geen boete.
Maar aan die coulance komt volgend jaar een eind, zo is bevestigd in het Belastingplan 2018 (tool). Ook voor inkeerders gaat dan het reguliere boeteregime gelden. Dit betekent dat zij maximaal 120% van de verschuldigde belasting moeten aftikken als boete. Belastingplichtigen die niets melden en betrapt worden, krijgen een vergrijpboete (tool) van 300% aan hun broek.

Geen boete voor onopzettelijk foutje in aangifte

De vergrijpboete wordt alleen opgelegd als het aan opzet of grove schuld van de belastingplichtige te wijten is dat er te weinig belasting is geheven. Voor iemand die per ongeluk heeft verzuimd om een deel van het inkomen op te geven bij de aangifte en dat uit zichzelf alsnog doet, ligt het anders. Diegene 'zal daarvoor in beginsel niet worden beboet', zo staat te lezen in de toelichting op de Overige fiscale maatregelen 2018 (tool).

Belastingdiensten wisselen steeds meer gegevens uit

Tussen 2002 en 2016 is over het alsnog opgebiechte vermogen voor zo'n € 2 miljard aan belasting, rente en boetes opgehaald. Demissionair staatssecretaris Wiebes van Financiën vindt het nu tijd om coulance in te ruilen voor de harde hand. Dat belastingontduikers deels ongestraft kunnen blijven, is 'een verkeerd signaal' en 'slecht voor de belastingmoraal van burgers die wel tijdig en correct aan hun verplichtingen voldoen'. Belastingdiensten wereldwijd wisselen steeds meer gegevens uit, aldus de bewindsman. De kans dat een zwartspaarder toch wel tegen de lamp loopt wordt zo al groter.
De afschaffing van de inkeerregeling gaat dus per 2018 in, maar er geldt wel overgangsrecht. Voor aangiftes die vóór 1 januari 2018 zijn gedaan of gedaan hadden moeten zijn blijft inkeren mogelijk zonder boete. Bovendien heeft de Tweede Kamer inmiddels bij het aannemen van het Belastingplan 2018 bedongen dat de inkeerregeling alleen verdwijnt voor inkomen dat in het buitenland is opgekomen. Voor verzwegen Nederlands vermogen geldt dan dus nog het oude inkeerregime.

Dit is een update van 28 november 2017 om toe te voegen dat de Tweede Kamer nog wijzigingen heeft aangebracht.

Bijlagen bij dit bericht

Belastingcontrole
E-learning | VideoCollege 10 minuten