App BTW-Alert van de Belastingdienst handig hulpmiddel

23 juni 2023 | Door redactie

Goederen en diensten die zijn afgeleverd door uw onderneming, moet de financiële administratie uiterlijk op de 15e dag van de maand volgend op deze levering factureren. Als uw onderneming wel eens te laat is met een aangifte, is de BTW-Alert app van de Belastingdienst een handig hulpmiddel.

Voor de BTW is de factuur heilig. De hoofdregel luidt dat BTW moet worden aangegeven in het tijdvak waarin de factuur wordt uitgereikt. Sterker nog, als u een factuur te laat uitreikt, moet u de BTW alsnog aangeven in het tijdvak waarin u de factuur had móeten uitreiken. Dit zijn de regels:

  • De factuur moet uiterlijk worden uitgereikt op de 15e dag na afloop van de maand waarin de levering of dienst is verricht. Dus is de levering op 1 juni, dan moet u uiterlijk 15 juli factureren.
  • Bij een doorlopende dienst (zoals een managementfee) moet er minstens één keer per kwartaal een voorschot worden gefactureerd. Vaker mag uiteraard ook. Deze voorschotten worden verrekend in de jaarafrekening.

Om te voorkomen dat uw onderneming de BTW-aangifte te laat indient, biedt de Belastingdienst de BTW-Alert app aan. Deze app zet de aangiftedata van een nieuw boekjaar op een rij en biedt toegang tot een tool waarmee u betalingskenmerken kunt opzoeken. Ook kunt u aan uzelf een herinnering laten sturen wanneer u aangifte moet doen. U kunt de app gebruiken voor meerdere ondernemingen tegelijk, ook als deze verschillende aangiftetijdvakken hebben.

Zelfde factuurvereisten in hele Europese Unie

De Belastingdienst verwacht dat u een correcte facturenadministratie (verdiepingsartikel) bijhoudt. Sinds 2013 zijn de factuurvereisten voor de BTW aangepast door de Belastingdienst, zodat in de hele Europese Unie vrijwel dezelfde factuurvereisten gelden.

 De BTW-Alert app van de Belastingdienst die u helpt dit soort data niet te vergeten, is verkrijgbaar in de iTunes appstore en Google play