Even geen nieuwe belastingwetten meer a.u.b!

3 juni 2019 | Door redactie

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft de politiek dringend verzocht om de komende drie jaren niet met nieuwe ingewikkelde belastingwetgeving te komen. Dan kan er capaciteit vrijkomen om de al jaren durende onderhoudsachterstand van de ict van de Belastingdienst weg te werken.

Bij de Belastingdienst zijn ze al een tijdje druk bezig met het vervangen en moderniseren van de oude systemen. Maar het tempo van vervanging is te laag om de toename met nieuwe, maar ook alweer verouderde systemen voor te blijven. Ook zijn de beschikbare capaciteit die nodig is voor het beheer en onderhoud van de systemen en het invoeren van nieuwe wetgeving onvoldoende.

Wegwerken van achterstallig onderhoud

In de brief aan de Tweede Kamer, waarin Snel de politiek vraagt om niet met nieuwe belastingen en wetswijzigingen te komen, geeft hij aan dat door het wegwerken van het achterstallig onderhoud de beheer- en onderhoudslasten van het ict-systeem moeten afnemen, waardoor op termijn weer ruimte ontstaat om nieuwe wetgeving in te voeren. Hij schrijft dat eenvoudige aanpassingen zoals tariefswijzigingen natuurlijk nog wel kunnen worden doorgevoerd.

C02-heffing ondernemingen op de helling

Het verzoek van Snel kan ertoe leiden dat een aantal op de planning staande wijzigingen op losse schroeven komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan de belastingmaatregelen die elektrisch rijden moeten stimuleren en de CO2-heffing die de politiek voor ondernemingen wil invoeren. Vorig jaar werd al duidelijk dat de kilometerheffing voor vrachtwagens geen doorgang zou vinden.

Datalek met digitale machtigingen

Dat de Belastingdienst nog heel wat ict-werk heeft te verrichten bleek onlangs weer uit het bericht dat er fouten zijn gemaakt met digitale machtigingen. Door dit datalek hebben onder andere accountants een tijd lang gegevens kunnen inzien van oude cliënten die daar geen toestemming voor hebben gegeven. Dit datalek is aan de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Op AVG-gebied moeten er bij Belastingdienst ook nog wel wat stappen worden ondernomen.