Fiscale afspraken moeten openbaar worden

Als het aan de Tweede Kamer ligt moeten fiscale afspraken in de toekomst gewoon openbaar worden. Staatssecretaris Snel van Financiën heeft echter aangegeven dat hij dit niet van plan is. Een samenvatting van de afspraak publiceren vindt hij genoeg.

6 juni 2019 | Door redactie

In het debat in de Tweede Kamer dat ging over de  fiscale afspraken (rulings) die de Belastingdienst maakt of heeft gemaakt met grote ondernemingen die internationaal handelen werd door Kamerleden aangekaart dat de fiscale afspraken die bedrijven met de Belastingdienst maken voortaan geanonimiseerd gepubliceerd moeten worden. Maar staatssecretaris Snel van Financiën wil hier niet aan en vindt het publiceren van een samenvatting van de afspraak voldoende.

FNV wil ook openbaarheid afspraken

De FNV gaf eerder al aan dat zij wil dat belastingafspraken met grote ondernemingen openbaar worden. Volgens de vakbond moet ons land actief optreden tegen internationale bedrijven die landen tegen elkaar uitspelen om zo min mogelijk belasting te betalen. 

Geen rulings voor landen op zwarte lijst

Er is staatssecretaris Snel van Financiën veel aan gelegen om Nederland van zijn internationale imago als fiscaalvriendelijk doorsluisland af te helpen. Eén maatregel is dat de Belastingdienst vanaf 1 juli 2019 geen rulings meer afgeeft aan ondernemingen uit landen op de zwarte lijst.
Een belangrijke pijler onder het beleid tegen belastingontwijking is de zogeheten bronbelasting op rentes en royalty’s die vanaf 2021 moet gaan gelden. Deze gaat royalty’s belasten die via Nederland stromen naar landen op de zwarte lijst. Ondernemingen in deze landen betalen een bronheffing van 20,5% over royalty’s die zij uit Nederland ontvangen. te betalen.