Fiscale gevolgen bij overname van studieschuld

29 juni 2015 | Door redactie

Het resultaat van onderhandelingen met een nieuwe werknemer kan zijn dat u als nieuwe werkgever de studieschuld van de medewerker overneemt die hij heeft opgebouwd bij zijn vorige werkgever. Wat zijn de fiscale consequenties daarvan?

Neemt u als nieuwe werkgever de schuld van een medewerker met een studiekostenbeding over, dan kan dat op verschillende manieren. Betaalt u als nieuwe werkgever de verschuldigde studiekosten aan de voormalige werkgever, dan heeft dat geen fiscale gevolgen voor de werknemer. U kunt ook afspreken dat de werknemer de studiekosten eerst zelf terugbetaalt, waarna u hem een vergoeding geeft hiervoor. Houd daarbij wel rekening met het moment waarop u de studiekosten vergoedt.

Vergoed studiekosten bij voorkeur in hetzelfde kalenderjaar

Vergoedt u de studiekosten in het kalenderjaar waarin de werknemer de studieschuld heeft terugbetaald aan zijn oude werkgever, dan heeft dat geen gevolgen voor de loon- en inkomstenbelasting. De vergoeding is in dat geval onbelast. Gebeurt dit echter in een later kalenderjaar, dan is dat alleen onbelast als u:

  • de vergoeding van de terugbetalingsverplichting onvoorwaardelijk heeft toegezegd in het kalenderjaar waarin de werknemer het bedrag terugbetaalt;
  • de overname van de terugbetalingsverplichting onvoorwaardelijk heeft toegezegd in het kalenderjaar waarin de werknemer het bedrag aan zijn oude werkgever moet terugbetalen.