Gevraagd: ombudsman voor belastingzaken

De Tweede Kamer vindt dat er een ombudsman voor belastingzaken moet komen. Deze ombudsman moet ervoor zorgen dat mensen weer wat vertrouwen terugkrijgen in de Belastingdienst door op te komen voor hun rechten. Dit vertrouwen heeft onder andere een enorme deuk opgelopen door de toeslagencrisis.

2 juli 2020 | Door redactie

Belastingplichtigen die contact hebben gehad met een hard optredende Belastingdienst omdat deze ervan overtuigd was dat zij fraude hadden gepleegd terwijl hier helemaal geen sprake van was, kunnen nu eigenlijk nergens terecht voor (gratis) deskundige hulp en advies.  Daarom is er voorgesteld dat er een speciale ombudsman voor belastingzaken moet komen die belastingplichtigen kan helpen met de ingewikkelde belastingregels. De Tweede Kamer schaart zich achter dit voorstel. Door de aanstelling van een speciale ombudsman moeten belastingplichtigen ook weer wat meer vertrouwen krijgen in de betreffende overheidsinstanties.

Ombudsman moet op voorstel reageren

Minister Hoekstra van Financiën vindt het voorstel een interessante optie, maar geeft aan dat de ombudsman zelf hierop moet reageren. Hij wil het onderwerp wel met hem bespreken. Als de ombudsman niet kapot is van het voorstel,  kan het kabinet het voorstel wellicht zelf nog uitwerken.

 

Bijlagen bij dit bericht

Belastingcontrole
E-learning | VideoCollege 10 minuten