Hardere aanpak van belastingontwijking

9 juni 2016 | Door redactie

Het Europees Parlement (EP) steunt het voorstel voor een richtlijn van de Europese Commissie (EC) dat belastingontwijking door organisaties die actief zijn binnen de Europese Unie (EU) moet tegengaan. Het voorstel moet een einde maken aan het shopgedrag van organisaties: door zeer handig gebruik te maken van de fiscale regels in de 28 EU-landen proberen ze zo weinig mogelijk of zelfs geen belasting te betalen.

In het voorstel van de EC om belastingontwijking aan te pakken, moeten belastingstelsels in de EU-landen meer op elkaar worden afgestemd. De EU-landen blijven zelf wel verantwoordelijk voor de hoogte van de belastingen. Vennootschapsbelasting met een minimumtarief van 15% moet worden betaald in het land waar de winst wordt gemaakt. Om te voorkomen dat organisaties gaan shoppen buiten de EU, naar een land waar het belastingtarief lager is dan 15%, is het voorstel om het verschil bij te betalen. Ook komen er meer beperkingen voor de belastingaftrek van rente en het gebruik van brievenbusmaatschappijen wordt afgeschaft.

Een onderzoekscommissie gaat Panama-papers onderzoeken

Er is binnen het EP een brede steun voor de voorstellen, mede naar aanleiding van de publicatie van de Panama-papers. Ook komt er een zwarte lijst van belastingparadijzen en is er een onderzoekscommissie ingesteld. Deze commissie gaat gedurende een jaar kijken naar overtredingen van EU-wetgeving op het gebied van witwassen, belastingontduiking en belastingontwijking.