Hogere accijns op mineraalwater en vruchtensap

3 september 2015 | Door redactie

U gaat meer betalen voor bepaalde soorten frisdrank zoals mineraalwater en vruchtensappen. Uit bronnen in Den Haag blijkt namelijk dat het kabinet besloten heeft om de frisdrankbelasting ook voor deze dranken te verhogen.

Het is algemeen bekend dat de overheid accijns heft op alcoholhoudende dranken. Het is echter minder bekend dat er ook accijns zit op alcoholvrije dranken. De overheid maakt daarbij onderscheid tussen limonade (zoals cola en sinas) en vruchtensappen, groentesappen, mineraalwater en mengsels daarvan. De leverancier betaalt € 7,59 accijns per 100 liter limonade en € 5,70 per 100 liter vruchtensap of mineraalwater. Het kabinet lijkt nu van plan om de lagere accijns te verhogen en gelijk te trekken met die van limonade. U gaat dat uiteraard merken aan de prijzen voor deze alcoholvrije dranken. 

Het gat in de begroting dichten

Deze verhoging van de frisdrankbelasting is nodig om de begroting rond te krijgen. Door de uitbreiding van de vrijstelling voor schenkingen die de verkrijger gebruikt voor de eigen woning is er een gat ontstaan in de begroting. De verhoging van de accijns moet € 30 miljoen opleveren en dat gat dichten. Op Prinsjesdag maakt het kabinet bekend hoeveel de accijns precies gaat stijgen voor deze alcoholvrije frisdranken.

Relevante Prinsjesdagnieuws op een rijtje

Rendement.nl zorgt ervoor dat u volledig op de hoogte bent van de gepresenteerde maatregelen die voortvloeien uit de Miljoenennota 2016 en het Belastingplan 2016. Schrijf u gratis in voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief en u ontvangt al het relevante nieuws in heldere taal in uw mailbox. Op de themapagina Prinsjesdag 2015 vindt u bovendien al het relevante Prinsjesdagnieuws op een rijtje.