Uitstel voor doen van loonaangifte tot 1 juli 2020

3 februari 2020 | Door redactie

Voor het doen van de aangifte voor diverse belastingen moeten veel ondernemers vanaf dit jaar over e-Herkenning beschikken. Maar niet alle ondernemingen/organisaties kunnen aangifte via dit systeem doen. Daarnaast moeten ondernemers er ook nog voor betalen. De Belastingdienst heeft hierop aangegeven dat ondernemers die vanaf 1 januari hun loonaangifte 2020 moeten doen via e-Herkenning uitstel tot 1 juli 2020 krijgen. Zij moeten hun laatst ingediende aangifte dan wel hebben gedaan via het oude portaal van de Belastingdienst.

Er is veel kritiek op het nieuwe aangiftesysteem voor ondernemers. Vooral de hoge kosten van het systeem stuiten ondernemers tegen de borst. Naast de hoge kosten kan ook niet iedereen die verplicht is aangifte te doen dit systeem gebruiken. Voor het gebruik ervan moet een ondernemer/organisatie namelijk ingeschreven staan bij het Handelsregister. Maar niet alle ondernemingen die verplicht zijn om aangifte te doen kunnen dat, of willen dat niet. Een buitenlandse onderneming die activiteiten in ons land verricht kan zich bijvoorbeeld niet inschrijven.

Uitstel voor loonaangifte rechtspersonen

Minister Knops heeft in reactie op alle kritiek via de Belastingdienst aangegeven dat ondernemers uitstel voor het doen van de loonaangifte krijgen tot 1 juli 2020. Het uitstel geldt echter alleen voor ondernemers die aangifteplichtig zijn voor de loonheffingen, rechtspersoon zijn en hun laatst ingediende aangifte hebben gedaan via het oude portaal van de Belastingdienst. Het uitstel geldt niet alleen voor ondernemers die MBD-Z gaan gebruiken, maar ook voor ondernemers die voortaan een belastingadviseur of marktsoftware inzetten om hun aangifte te doen. Ondernemers die al wel over eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 3 beschikken, moeten vanaf 1 februari de loonaangifte 2020 via MBD-Z doen. Deze ondernemers moeten de aangifte dus binnen de normale termijn indienen en betalen. Eenmanszaken kunnen hun loonaangifte via DigiD blijven doen.

Compensatie kosten voor kleine ondernemers

Minister Knops van Binnenlandse Zaken heeft in een brief aangegeven dat hij samen met staatssecretaris Vijlbrief van Financiën op zoek gaat naar oplossingen voor de problemen. Hij belooft dat deze er voor de zomer zullen zijn. Ook gaat hij kijken of hij de door ‘kleine’ ondernemers te maken kosten kan compenseren. Hierover hoopt hij binnen een paar weken uitsluitsel te kunnen geven.