Realtime data een uitdaging voor financieel management

10 januari 2023 | Door redactie

Een kleine meerderheid van Nederlandse organisaties (53%) ervaart problemen bij het op ieder moment kunnen inzien van realtime data. Dit wordt dan ook gezien als een grote uitdaging voor het financieel managementproces, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Voor veel Nederlandse organisaties (54%) duurt het vaak te lang om verslagen, zoals financiële maandoverzichten, uit te draaien. Deze en andere bevindingen komen uit een recent onderzoek van softwareleverancier Unit4 onder 250 respondenten. Uit dit onderzoek blijkt dat veel organisaties wel de nodige inspanningen verrichten om het financieel managementproces te verbeteren. Zo investeert de helft van Nederlandse organisaties (51%) in technologie, zoals kunstmatige intelligentie (verdiepingsartikel) of systemen voor Enterprise Resource Planning (ERP). In totaal zet 46% van de organisaties zich in om het financieel managementproces te automatiseren. Bijna de helft (47%) houdt zich ook bezig met het verbeteren van de benodigde ICT-vaardigheden van het personeel.

Uitdaging bij financiële forecasts

Problemen bij toegang tot realtime data (verdiepingsartikel) komen bij veel organisaties ook naar voren bij het maken van financiële forecasts. In totaal geeft 60% aan dat de grootste uitdaging hierbij is dat de forecast niet snel is aan te passen of dat een nieuwe kan worden gemaakt als externe omstandigheden daar om vragen, zoals bij het coronavirus het geval was. Daarnaast geeft 39% van de organisaties aan moeite te hebben met het analyseren of verzamelen van belangrijke inzichten uit data. De helft van de respondenten (51%) geeft aan dat het investeren in technologie deze uitdagingen zoveel mogelijk zou moeten verhelpen. Een verbeterpunt die de helft van de respondenten (52%) aangeeft is dat er betere communicatie nodig is tussen teams om zo forecasting te kunnen verbeteren.