Hoe staat het met wetsvoorstel Excessief lenen bij bv?

20 juni 2022 | Door redactie

Het wetsvoorstel Excessief lenen bij de eigen vennootschap moet al te hoge schulden van dga’s bij hun eigen bv aanpakken. Het is de bedoeling dat de wet per 1 januari 2023 in werking treedt. Dit betekent dat de Belastingdienst eind 2023 voor het eerst zal peilen hoe hoog de schulden van dga’s bij hun eigen bv zijn. Dan moet de dga dus wel op tijd beginnen met aflossen als dat nodig is.

Door te lenen van hun bv kunnen directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) en andere houders van een aanmerkelijk belang in de ogen van het kabinet de belastingheffing veel te lang uitstellen. Het wetsvoorstel’ Excessief lenen bij de eigen vennootschap’ moet dat gaan aanpakken. Schulden boven een bepaalde grens worden aangemerkt als ‘excessief’ en het deel boven de grens is straks automatisch belast als inkomen in box 2 van de IB (infographic). Voor de grens van € 700.000 telt de schuld van de dga én die van zijn  partner mee.

Wetsvoorstel weer tevoorschijn gehaald

Het vorige kabinet had het wetsvoorstel dat al te hoge schulden van dga’s bij hun eigen bv’s moet aanpakken even in de ijskast gezet. Maar het nieuwe kabinet heeft het gewijzigde wetsvoorstel weer tevoorschijn gehaald en ingediend bij de Tweede Kamer. In dit wetsvoorstel is de grens van de schulden verhoogd van € 500.000 naar € 700.000.

Opties om schuld te verlagen

Wat nu te doen als een dga beschikt over een excessieve lening? Dan heeft hij tot eind 2023 de tijd om ervoor te zorgen dat het saldo aan schulden aan de eigen bv onder de grens van € 700.000 komt. Er zijn een aantal opties om de schuld aan de eigen bv te verlagen. Hij kan bijvoorbeeld de lening aflossen of de lening herfinancieren.

Meer weten over hoe het wetsvoorstel Excessief lenen voor de dga uitpakt? Lees het verdiepingsartikel hier.