De 17 ontwikkelingsdoelen voor een duurzamere wereld

26 maart 2024 | Door redactie

Om te zorgen voor een leefbare wereld in de toekomst heeft de Verenigde Naties (VN) 17 duurzame ontwikkelingsdoelen in het leven geroepen. Deze Sustainable Development Goals (SDG’s) moeten leiden tot een duurzamere wereld in de toekomst. Zakelijke dienstverleners doen er goed aan om zich hierin te verdiepen.

Een einde aan armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Dat is kort samengevat het streven van de 17 SDG’s die door de VN in het leven zijn geroepen. Alle 193 landen die lid zijn van de VN hebben deze maatschappelijke thema’s aangenomen voor de periode 2015 tot 2030. Deze doelen zijn:

  1. Alle vormen van armoede tegengaan.
  2. Geen honger, wel duurzame landbouw en goede voeding.
  3. Goede gezondheid en welzijn.
  4. Goede kwaliteit van onderwijs.
  5. Dezelfde rechten en kansen voor mannen en vrouwen.
  6. Schoon water en sanitaire voorzieningen, en duurzaam omgaan met water.
  7. Betaalbare duurzame energie.
  8. Goede banen, duurzame economische groei en eerlijke verdeling van welvaart.
  9. Duurzame industrie, innovatie en infrastructuur.
  10. Minder ongelijkheid in een land en tussen landen.
  11. Duurzame, veilige en veerkrachtige steden en gemeenschappen.
  12. Verantwoorde consumptie en productie.
  13. Klimaatverandering tegengaan.
  14. Duurzaam gebruik van de oceanen en zeeën.
  15. Beschermde ecosystemen, bossen en biodiversiteit.
  16. Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.
  17. Wereldwijde samenwerking om de doelen te bereiken.

Accountant en boekhouder

Als gevolg van onder andere het Nederlandse Klimaatakkoord wordt duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp voor ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Vroeg of laat moet elke ondernemer hiermee aan de slag. En voor advies klopt de mkb’er als eerste aan bij zijn adviseur: de accountant of de boekhouder. Het is dus van belang voor de adviseur om kennis te hebben van de SDG’s van de VN en welke van belang zijn voor zijn klanten. Zo kan een onderneming veel profijt hebben van een groen imago.
Ook kennis van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) (infographic), die begin 2024 van kracht werd, en integrated reporting (artikel) is van belang. Menig ondernemer zal hiervoor een beroep doen op de adviseur. Voor leden van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) is duurzaamheid in 2024 een verplicht onderwerp op het gebied van permanente educatie.