Ook zonder CSRD-plicht is groen imago van belang

4 maart 2024 | Door redactie

Nu de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht is, wordt een duurzame bedrijfsvoering en profilering steeds belangrijker. Niet alleen voor bedrijven met een rapportageplicht. De ondernemingsraad (OR) kan bijdragen aan de verduurzaming van de organisatie en aan een groener imago.

De CSRD verplicht grote beursgenoteerde bedrijven om vanaf dit boekjaar een uitgebreid duurzaamheidsverslag op te stellen. Ook organisaties die (nog) geen rapportageplicht hebben, doen er goed aan om transparant te zijn over hoe ‘groen’ zij zijn. De CSRD-rapportageplicht gaat namelijk over de hele keten, van toeleveranciers tot afnemers, en zal de komende jaren voor steeds meer organisaties gaan gelden.

Voorsprong door duurzame profilering

Bedrijven doen er verstandig aan om te laten zien hoe duurzaam zij ondernemen en wat hun toekomstplannen op dit gebied zijn. Een profilering als duurzaam, klimaatbewust of groen heeft immers effect op hoe werkenden, andere organisaties, overheden en stakeholders naar de organisatie kijken en kan gevolgen hebben voor de marktpositie van de organisatie. Voor klanten en leveranciers wordt het, bijvoorbeeld vanuit hun eigen overtuiging of rapportageverplichting, steeds belangrijker dat hun samenwerkingspartners een duurzaamheidsbeleid hebben. Zij zullen dan eerder zaken doen met milieubewuste organisaties. Ook kiezen steeds meer mensen, met name jongeren, bewust voor een groene werkgever. Zo kan een groen imago in een krappe arbeidsmarkt helpen in de zoektocht naar personeel of bij het behoud van werknemers.

OR is aanjager van verduurzaming en groener imago

Binnen de organisatie kan de ondernemingsraad fungeren als aanjager van verduurzaming (toolbox). De OR heeft namelijk de taak om de verduurzaming van de organisatie te stimuleren (artikel 28, lid 4 WOR) en heeft adviesrecht bij alle belangrijke maatregelen die de bestuurder op dit gebied wil treffen (artikel 25, lid 1l WOR). Vanuit deze positie kan de OR met de bestuurder in overleg over het duurzaamheidsbeleid. De OR kan met de bestuurder meedenken over mogelijkheden om de organisatie verder te verduurzamen en kan erop aandringen dat de organisatie hierover duidelijk communiceert. De OR doet er goed aan om hierbij zelf het initiatief te nemen (artikel 23 WOR), bijvoorbeeld door het onderwerp te agenderen voor de overlegvergadering of door de bestuurder een schriftelijk voorstel te doen.