Duurzaamheidssubsidie SVM sluit 30 september

25 augustus 2023 | Door redactie

De Subsidieregeling verduurzaming mkb (SVM) helpt mkb-ondernemingen onder andere hun pand te verduurzamen. Deze subsidie is in te zetten voor een vergoeding voor energieadvies op maat en de uitvoering hiervan. Ondernemers kunnen daarmee tot 80% van de kosten terugkrijgen voor een onderbouwd advies over energiebesparende maatregelen voor hun pand. De aanvraagperiode voor deze subsidie sluit 30 september.

Met name voor kleinere ondernemingen valt het niet mee om zelf uit te vinden wáár ze het beste kunnen beginnen met energiebesparing. Daarom is de Subsidieregeling verduurzaming mkb (SVM) bedacht. Het subsidiebedrag voor advies om duurzaam te ondernemen is minimaal € 400 en maximaal € 750. Het maximale subsidiebedrag is € 2.500 voor advies én ondersteuning samen. Het energieadvies gaat over mogelijke energie- en CO2-besparende maatregelen voor het bedrijfspand en voor de bedrijfsvoering. In het advies wordt ook advies over de noodzakelijke investeringen meegenomen. Let op: de subsidie geldt alleen voor kosten die vanaf 1 april 2023 zijn gemaakt. De mogelijkheid voor het aanvragen van subsidie sluit 30 september.

Voorwaarden voor de SVM-subsidie

Om voor de subsidie in aanmerking te komen moeten ondernemingen aan een aantal voorwaarden voldoen. Het gaat om mkb-ondernemingen:

  • tot 250 werknemers (fte's) en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen;
  • die één of meer bedrijfspanden hebben of een bedrijfspand (of ruimte daarin) huren;
  • die niet onder de wettelijke energiebesparingsplicht vallen, wat wil zeggen dat een bedrijfspand per jaar niet meer dan 25.000 m3 aardgas(equivalent) en 50.000 kWh elektriciteit verbruikt.

Is deze subsidie in 2021 of in 2022 al voor een pand aangevraagd, dan volgt in 2023 niet opnieuw subsidie voor dat pand. De subsidie geldt voor de kosten die gemaakt zijn vanaf 1 april 2023 en zijn aangevraagd vóór 30 september 2023, 17:00 uur. Ook voor ondersteuning bij het uitvoeren van een maatregel uit het energieadvies kan de onderneming SVM aanvragen. Dit kan een accountant zijn die helpt bij het aanvragen van een andere subsidie. Het gaat dus om bedrijfsmatige ondersteuning, nadrukkelijk niet om een subsidie op bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen. Alle voorwaarden vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de regeling uitvoert.