BFT brengt WWFT onder de aandacht van kantoren

20 februari 2024 | Door redactie

Om de integriteit van het financiële stelsel te waarborgen is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) in 2008 in werking getreden. Onder andere accountants, belastingadviseurs en boekhouders zijn verplicht om een vermoeden van een verdachte transactie te melden bij de FIU-Nederland. Toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) bracht recent de WWFT onder de aandacht van een groep nieuwere administratiekantoren.

Sinds 1 augustus 2008 geldt de WWFT (artikel) voor veel financiële instellingen en vrijeberoepsbeoefenaren. Zij zijn verplicht om een verdachte transactie die kan leiden tot fraude of terrorismefinanciering te melden bij de FIU-Nederland. Vinden dergelijke transacties plaats, dan kan het vertrouwen in het financiële stelsel ernstige schade oplopen en dat moet worden voorkomen. Elk kwartaal stuurt het BFT informatie over de WWFT naar startende administratiekantoren. Op deze manier wordt de WWFT onder de aandacht gebracht en de naleving ervan gestimuleerd.

Invullen vragenlijst is verplicht

Een groep administratiekantoren die in 2022 zijn gestart, wordt in februari 2024 gevraagd om een online vragenlijst in te vullen. Het BFT wil zo in kaart brengen in hoeverre deze administratiekantoren de WWFT naleven. De administratiekantoren zijn verplicht deze online vragenlijst in te vullen als zij diensten verlenen die onder de WWFT vallen. Naderhand krijgen de administratiekantoren een terugkoppeling en eventuele aanbevelingen. Een aantal van deze administratiekantoren wordt daarnaast geselecteerd voor een onderzoek op locatie.

Kleinere kantoren voldoen vaak niet aan opleidingsplicht

Een vast onderdeel van de WWFT is een opleidingsverplichting. Uit onderzoeken van het BFT in 2022 en 2023 bleek dat vooral kleinere administratiekantoren niet voldeden aan deze wettelijke verplichting. Kantoren die niet aan de opleidingsverplichting voldeden, hebben een hersteltermijn gekregen. Het BFT monitort deze kantoren totdat zij aan de opleidingsplicht hebben voldaan.