Pillen mee op vakantie? Risico op zware straf!

22 mei 2015 | Door redactie

Neem niet zomaar slaappillen mee op vakantie of zakenreis, want voor je het weet, wordt u aangezien voor drugssmokkelaar. Sommige medicijnen vallen namelijk onder de Opiumwet en die mag u niet zomaar meenemen over de grens.

Als u straks op vakantie gaat, bereidt u zich waarschijnlijk voor op mogelijke ongelukjes. Het meenemen van paracetamol of ibuprofen is dan geen probleem. Maar andere medicijnen, zoals slaappillen, ADHD-medicatie, kalmeringspillen of sterke pijnstillers, vallen onder de Opiumwet. Daardoor is het verboden om zulke middelen als toerist bij u te hebben of te gebruiken in het buitenland. Het meenemen van pillen die onder de Opiumwet vallen, is alleen mogelijk als u in het bezit bent van een Schengenverklaring of een Engelse medische verklaring en die moet u minstens vier weken voordat je op vakantie gaat aanvragen. 

Medische verklaring nodig

Zonder medische verklaring loopt u het risico op zware straffen als u bepaalde medicijnen meeneemt over de grens (raadpleeg de lijsten in de Opiumwet). Dit kan dan namelijk worden gezien als drugshandel. Moet u bepaalde medicatie meenemen op reis, dan heeft u dus een Schengenverklaring nodig of een Engelstalige medische verklaring als u buiten het Schengengebied reist. Deze verklaringen vindt u bij het CAK (Centraal Administratiekantoor). Voor elke verklaring geldt dat uw arts die moet ondertekenen en indienen bij het CAK. De Schengenverklaring is 30 dagen geldig, de Engelstalige medische verklaring één jaar. Voor sommige landen heeft u ook een zogenoemde Apostillestempel nodig. Het CAK heeft de volledige procedure voor elke bestemming in kaart gebracht.