Preventie werkgerelateerde kanker in Europees verband

27 juni 2023 | Door redactie

Kanker is doodsoorzaak nummer één als het gaat om werkgerelateerde sterfgevallen in de Europese Unie. Omdat werknemers in alle landen dezelfde bescherming verdienen, zijn diverse landen het Europese programma Roadmap on Carcinogens gestart. Ook werkgevers in Nederland kunnen hieraan bijdragen.

Naar schatting krijgen elk jaar meer dan 120.000 mensen in Europa een vorm van werkgerelateerde kanker. Bijna 80.000 mensen overlijden hier uiteindelijk aan. Vaak wordt dit veroorzaakt door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Werkgevers moeten meer doen aan preventie van beroepsziekten door kankerverwekkende stoffen. Daarom zijn een aantal Europese landen het actieprogramma Roadmap on Carcinogens gestart. De aangesloten partijen zeggen toe om vrijwillig maatregelen in te voeren om aandacht te vragen voor de risico’s van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op de werkplek en om best practices te delen. De Roadmap on Carcinogens vertelt werkgevers hoe zij de aanpassingen in grenswaardes voor stoffen door de EU kunnen toepassen.

Doestellingen Roadmap on Carcinogens

Voor de periode 2020-2024 zijn vier doelstellingen vastgelegd:

  • Werkgevers en werknemers bewust maken van de risico’s van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen en van de noodzaak om overal in Europa preventieve maatregelen te nemen.
  • Werkgevers en werknemers helpen om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op de werkvloer te voorkomen en schade voor de gezondheid van werknemers te beperken.
  • Stakeholders en belanghebbenden in beweging brengen om de aanpak stoffengerelateerde beroepsziekte in EU-verband uit te breiden.
  • Wetenschappelijk onderzoek stimuleren zodat bedrijven op een veilige manier hun activiteiten kunnen voortzetten.

Werkgevers uit de EU worden uitgenodigd om mee te helpen en bij te dragen aan deze doelstellingen. Initiatieven kunnen worden doorgegeven via roadmaponcarcinogens.eu