Pillen mee op zakenreis? Risico op zware straf!

15 januari 2024 | Door redactie

Neem niet zomaar slaappillen mee op vakantie of op zakenreis. Reizigers lopen namelijk het risico voor drugssmokkelaar aangezien te worden. Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en die mogen niet zomaar over de grens meegenomen worden.

Wanneer mensen op zakenreis of vakantie gaan, bereiden zij zich waarschijnlijk voor op mogelijke ongelukjes. Het meenemen van paracetamol of ibuprofen is dan geen probleem. Maar opiaten, zoals slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis, vallen onder de Opiumwet. Daardoor is het verboden om zulke middelen te hebben of te gebruiken in het buitenland. Het meenemen van pillen die onder de Opiumwet vallen, is alleen mogelijk als de reiziger in het bezit is van een Schengenverklaring of een Engelse medische verklaring. 

Medische verklaring nodig

Zonder medische verklaring loopt de reiziger het risico op zware straffen als hij bepaalde medicijnen meeneemt over de grens (raadpleeg de lijsten in de Opiumwet). Dit kan dan namelijk worden gezien als drugshandel. Moet hij bepaalde medicatie meenemen, dan is een Schengenverklaring nodig of een Engelstalige medische verklaring als er buiten het Schengengebied wordt gereisd. Deze verklaringen zijn te vinden bij het CAK (Centraal Administratiekantoor). Voor elke verklaring geldt dat een arts die moet ondertekenen en indienen bij het CAK.
De Schengenverklaring is 30 dagen geldig, de Engelstalige medische verklaring één jaar. Voor sommige landen is ook een zogenoemde Apostillestempel nodig om de handtekening van de arts te verifiëren. Het CAK heeft de volledige procedure voor elke bestemming in kaart gebracht.

Bijlagen bij dit bericht