Apart forfait voor vakantiehuis in box 3 toch geschrapt

30 januari 2024 | Door redactie

Het kabinet heeft alvast een aantal wijzigingen aangebracht in het wetsvoorstel voor de nieuwe heffing in box 3 van de inkomstenbelasting. Dit betekent onder meer dat er volgens het voorstel toch geen apart forfait komt voor het belasten van een tweede huis.

Over de heffing in box 3 van de inkomstenbelasting is de afgelopen jaren veel te doen. Momenteel werkt de heffing nog met een aantal forfaits voor veronderstelde rendementen, maar dat systeem is door de Hoge Raad naar de prullenbak verwezen. Daarom werkt de overheid aan een nieuw systeem, dat het werkelijk behaalde rendement moet gaan belasten. Dit wordt een combinatie van een vermogensaanwasbelasting en een vermogenswinstbelasting. Bij de vermogensaanwasbelasting betaalt de belastingplichtige over inkomsten, zoals rente op spaargeld. Bij de vermogenswinstbelasting betaalt de belastingplichtige pas als de winst is verzilverd, zoals bij de verkoop van een tweede huis. 

Streefdatum nieuw stelsel is 2027

Het kabinet is al tijden bezig met het uitdokteren van de nieuwe box 3-heffing, maar is sinds medio vorig jaar demissionair. Om toch de vaart erin te houden, is er in september en oktober wel al een internetconsultatie gehouden over het wetsvoorstel. Doel is namelijk om de nieuwe wetgeving per 2027 te laten ingaan. Dan is er wel haast geboden, zo schrijft staatssecretaris Van Rij in een brief aan de Tweede Kamer. Want om die streefdatum te halen, moet het voorstel uiterlijk vóór komende zomer klaar zijn voor behandeling in de Tweede Kamer. Een eventueel nieuw kabinet moet dus aardig aan de bak om dat tijdpad te halen, als een nieuwe coalitie tenminste ook dezelfde ideeën heeft over box 3.

Forfait voor vakantiehuis geschrapt

Van Rij heeft nu in elk geval al een aantal wijzigingen doorgevoerd in het wetsvoorstel, op basis van reacties uit de internetconsultatie en gesprekken met belangenorganisaties. Een belangrijke wijziging is het schrappen van een apart forfait voor een vakantiehuis of tweede woning in box 3. Deze woning gaat nu toch gewoon onder de vermogenswinstbelasting vallen. In het oorspronkelijke voorstel stond een apart forfait voor het bepalen van het voordeel van eigen gebruik van een vakantiewoning voor een belastingplichtige. De redenering daarachter was dat het voor de belastingplichtige eenvoudiger zou zijn. Nu is toch besloten om deze aparte behandeling te schrappen, want dat maakt het stelsel volgens Van Rij 'beter uitlegbaar'.

Verliesverrekening in box 3

In zijn brief aan de Tweede Kamer (pdf) beschrijft Van Rij nog vier andere wijzigingen in het wetsvoorstel. Zo wordt de achterwaartse verliesverrekening geschrapt. De onbeperkt voorwaartse verliesverrekening blijft wel bestaan, en dat is iets wat nu nog niet kan in box 3. 

Meer informatie over box 3 van de inkomstenbelasting vindt u in de toolbox In vier stappen door box 3 van de inkomstenbelasting.