Bezwaren box 3 2017 tot en met 2020 gegrond verklaard

7 februari 2022 | Door redactie

De Belastingdienst heeft de ruim 200.000 bezwaarschriften die waren ingediend tegen de box 3-heffing via de massaalbezwaarprocedure over de jaren 2017 tot en met 2020 gegrond verklaard. Wanneer, hoeveel en welke mensen hun geld terugkrijgen wordt waarschijnlijk duidelijk in het Voorjaarsbesluit, dit volgt in mei. Aangiftes over 2021 met box 3-vermogen moeten wel ‘gewoon’ worden ingediend.

Na het arrest van de Hoge Raad dat de box 3-heffing in strijd is met het Europees recht, moest er binnen zes weken een beslissing worden gegeven op de bezwaarschriften die waren ingediend tegen de box 3-heffing (toolbox). De Belastingdienst heeft dan ook 4 februari de bezwaarschriften die waren ingediend via de massaalbezwaarprocedure gegrond verklaard. In het Voorjaarsbesluit zal meer informatie volgen over wanneer, hoeveel en welke mensen geld terugkrijgen.

Aanslagen 2021 met box 3-heffing komen later

In afwachting van dat besluit wordt door de fiscus aan belastingplichtigen gevraagd de voorlopige aanslagen over 2022 gewoon te betalen. Ook de aangifte over 2021 met het vermogen (tool) moeten zij ‘normaal’ indienen. De definitieve aanslagen over 2021 van mensen met box 3-vermogen zullen waarschijnlijk wel later dan de beoogde datum van 1 juli worden opgelegd. Daarover krijgen de betreffende belastingplichtigen ook bericht. Als het goed is zal bij het vaststellen van die definitieve aanslag over 2021 het besluit van het voorjaar over de heffing worden meegenomen.

Nieuw stelsel pas in 2025

Het kabinet heeft al voor het arrest van de Hoge Raad aangegeven dat er een nieuw stelsel op basis van werkelijk rendement moet komen. Dit kan echter pas op z’n vroegst in 2025 ingaan. Om dit te realiseren zijn namelijk gegevens nodig van onder andere banken en verzekeraars en de systemen van de Belastingdienst moeten worden aangepast. Voor de jaren tot 2025 is het kabinet bezig met aanpassingen via spoedwetgeving. Het kabinet stuurt voor 1 april nog een ‘richtingennotitie’ voor de hersteloperatie aan de Tweede Kamer.

Bijlagen bij dit bericht