Naar box 3-centen fluiten zonder bezwaar vanaf 2017?

6 januari 2022 | Door redactie

De kans is groot dat belastingplichtigen die niet individueel bezwaar hebben ingediend over de jaren 2017 en 2018 voor de box 3-heffing in de inkomstenbelasting hun geld niet terugkrijgen. Vanaf 2017 geldt de massaalbezwaarprocedure namelijk alleen voor box 3-betalers die individueel bezwaar tegen de heffing hebben ingediend. Voor 2017 gold de procedure voor alle betalers en hoefde er geen bezwaar te worden gemaakt.

Onlangs heeft de Hoge Raad aangegeven dat de box 3-heffing in de inkomstenbelasting in strijd is met de Europese grondrechten. Hierdoor hoeven belastingplichtigen de heffing over sparen en beleggen over de jaren 2017 en 2018 niet te betalen. Maar dan moeten die belastingplichtigen wel op tijd bezwaar hebben ingediend tegen de aanslagen over die jaren. Want als er geen individueel bezwaar is ingediend is de kans aanwezig dat de box 3-heffing niet terugbetaald wordt door de Belastingdienst.

Massaalbezwaarprocedure ingeperkt per 2017

Tot 2017 liepen alle box 3-betalers automatisch nog mee in de massaalbezwaarprocedure. Dit wil zeggen dat er niet op tijd en individueel bezwaar hoefde te worden ingediend. Iedereen krijgt de heffing terug als deze onwettig blijkt te zijn. De zaken over jaren voor 2017 liggen nog bij het Europese Hof. Maar door een wetswijziging per 2017 moet iedere belastingplichtige individueel en binnen zes weken na de definitieve aanslag bezwaar maken om deel te nemen aan de massale bezwaarprocedure tegen de box 3-heffing.

Geen bezwaar ingediend, dan geen geld terug

Zo’n 60.000 belastingplichtigen hebben een bezwaar tegen 2017 ingediend. Het andere grootste deel van de belastingplichtigen kan door de wetswijziging dus fluiten naar hun centen. Geen bezwaar ingediend dan ook geen geld terug! Het is voor deze groep te hopen dat de politiek hen tegemoet wil komen (rechtsherstel bieden of compensatie?) of dat er een massaclaim wordt gestart. De roep om een nog snellere herziening van de vermogensrendementsheffing is na het arrest natuurlijk alleen maar luider geworden vanuit de Kamer.

Bijlagen bij dit bericht