Fiscus let op afgekochte lijfrente in aangifte IB 2023

7 maart 2024 | Door redactie

De Belastingdienst heeft belastingplichtigen waarvan hij weet dat ze een lijfrente hebben afgekocht een brief gestuurd waarin wordt aangegeven hoe ze die afkoop moeten verwerken in de aangifte inkomstenbelasting (IB) 2023. Deze post zal dus kritisch worden gecheckt door de fiscus.

Voor de IB-ondernemer en de directeur-grootaandeelhouder is de lijfrente (verdiepingsartikel) de aangewezen manier om pensioen op te bouwen na het vervallen van de oudedagreserve en het pensioen in eigen beheer. Het is er ook eentje waar fiscaal voordeel mee te behalen valt want de Belastingdienst geeft een gedeelte van de gestorte premie retour als aan de voorwaarden wordt voldaan. Wie echter een lijfrente afkoopt, moet IB over de afkoopsom betalen, en meestal ook revisierente van 20%. In de aangifte IB zijn vragen opgenomen over een afgekochte lijfrente.

Brief aan afkopers lijfrente gestuurd

De Belastingdienst heeft een brief gestuurd of gaat sturen (dagtekening 13 maart) aan mensen waarvan hij weet dat ze een lijfrente hebben afgekocht in 2023, waarin is aangegeven hoe ze de afkoop correct moeten verwerken in de aangifte IB 2023. Als de bank of verzekeraar al loonheffingen heeft ingehouden over de afkoop heeft de Belastingdienst dit, als het goed is, al opgenomen in de vooringevulde aangifte IB 2023.