Overheidssteun voor cloudinnovaties goedgekeurd

11 december 2023 | Door redactie

Meer dan honderd ondernemingen en kennisinstellingen uit twaalf EU-landen gaan samenwerken aan het opzetten van innovatieve cloudoplossingen. De EU-landen zullen in totaal € 1,2 miljard bijdragen om de clouddiensten van de grond te krijgen. Het Nederlandse kabinet draagt zelf € 70 miljoen bij.

De Europese Commissie keurde op 5 december 2023 de staatssteun van verschillende cloudinnovaties goed in een zogenoemd ‘Important Project of Common European Interest (IPCEI)’: de IPCEI Next Generation Cloud Infrastructure and Services (CIS). ICPEI’s zijn grootschalige Europese samenwerkingen van ondernemingen en kennisinstellingen op het gebied van een innovatieve technologie, een productieketen of infrastructuur die van strategisch belang is voor de EU. Naast publieke ondersteuning van EU-lidstaten binnen IPCEI CIS zijn er veel private investeringen van betrokken ondernemingen en kennisinstellingen. In totaal is er voor € 4 miljard beschikbaar aan publiek-private investeringen.

Financiering van Nederlandse partijen  

Nu de EU-goedkeuring is verleend, kan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een besluit nemen over de financiering van Nederlandse partijen. De concurrentiepositie van Nederlandse ondernemingen moet uiteindelijk verbeteren. De markt van cloud- en andere datatoepassingen is op dit moment vooral in handen van niet-Europese ondernemingen, die andere uitgangspunten hebben voor het delen, verwerken en toegang hebben tot data. Om wereldwijd concurrerend te blijven, is een vergaande mate van digitalisering van groot belang.

Verduurzaming, cyberveiligheid en flexibiliteit

De cloudinnovaties moeten leiden tot:

  • minder technologische afhankelijkheden;
  • minder marktverstoring;
  • betere toepasbaarheid van data;
  • onderlinge deelbaarheid van data.

De IPCEI CIS zal leiden tot nieuwe datagestuurde bedrijfsmodellen. Denk aan het benutten van digitaal verbonden machines, sensoren en andere bedrijfsprocessen in de industrie (het ‘Industrial Internet-of-Things’). De Nederlandse ondernemingen en onderzoekers richten zich met hun innovaties onder andere op verduurzaming, cyberveiligheid en flexibiliteit van nieuwe clouddiensten en - infrastructuur.