Subsidiebeschikking voor bijna 3.500 duurzame projecten

14 juni 2021 | Door redactie

Onlangs hebben bijna 3.500 duurzame projecten een subsidiebeschikking gekregen, schrijft demissionair staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius in een brief aan de Tweede Kamer over de voorlopige resultaten van de SDE++ 2020. In totaal is hiermee voor maximaal € 4,6 miljard subsidie gemoeid.

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en klimaattransitie (SDE++) is bedoeld voor aanvragen op het gebied van innovatie. In november vorig jaar vond de eerste openstelling van de SDE ++ plaats. Hierdoor werd het voor het eerst mogelijk om niet alleen subsidie te krijgen voor de productie van duurzame energie, maar ook voor andere CO2-reducerende technieken, waaronder de afvang- en opslag van CO2 en elektrische boilers. Inmiddels heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het merendeel van de subsidiebeschikkingen afgegeven. 

Ruim 3.300 projecten op daken

Net zoals in recente rondes van de SDE+-regeling is het overgrote deel van de subsidiebeschikkingen afgegeven voor projecten voor fotovoltaïsche zonnepanelen (zon-PV). Dit zijn in totaal 3.424 projecten. Hiervan wordt 97% – ruim 3.300 projecten – gerealiseerd op daken. Het grootste deel van het budget, namelijk € 2,1 miljard, is toebedeeld aan afvang en opslag van CO2. Hiermee wordt 34 Mton van CO2 per jaar verminderd. Er zijn ook verschillende beschikkingen uitgegeven voor andere nieuwe technieken op het gebied van restwarmte, warmtepompen en elektrische boilers. De projecten die een subsidiebeschikking hebben gekregen, kunnen samen 3,29 megaton CO2-reductie per jaar besparing opleveren. 

SDE++ later opengesteld

Recent is besloten om de SDE++ 2021 later open te stellen. Provincies en gemeenten hebben aangegeven dat er met de aangekondigde periode van openstelling druk staat op de vergunningverlening van veel wind- en zonprojecten. De SDE++ 2021 start daarom pas op 5 oktober 2021 en de openstelling sluit op 11 november 2021.