Accountants willen meer aandacht voor het mkb

23 januari 2024 | Door redactie

Leden van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) willen meer vakinhoudelijke ondersteuning en meer aandacht voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Ook aan belangenbehartiging hechten accountants veel waarde, zo blijkt uit ledenonderzoek dat eind 2023 is uitgevoerd.

Als onderdeel van het project ‘Levendige beroepsorganisatie’ verstuurde de NBA in oktober 2023 een vragenlijst naar leden. Het doel was nagaan in welke mate het aanbod van de NBA aansloot bij de wensen van de leden. Uit het onderzoek kwam vooral naar voren dat accountants behoefte hebben aan inhoudelijke ondersteuning. Ook noemen leden vaak ‘meer aandacht voor mkb’ als aandachtspunt. Veel accountants vinden ook dat de NBA zich sterk moet maken voor het verlagen van de regeldruk en moet zorgen voor beter toepasbare regelgeving. Het merendeel van de respondenten noemt de NBA als belangrijkste belangenbehartiger van accountants.

Aantrekkelijkheid van het beroep

De NBA vroeg de leden in het onderzoek om strategische thema’s van het bestuur te prioriteren. Dit leidde tot de volgende top 3:

  1. Regelverbetering: regeldruk verminderen door regels af te schaffen of aan te passen.
  2. Ondersteuning van het mkb.
  3. Herijking van het beroepsprofiel, zodat het aansluit bij de toekomstbestendige rol van de accountant.

Als de leden zelf thema’s mochten kiezen, zouden ze aantrekkelijkheid van het beroep tot prioriteit bestempelen, gevolgd door regeldruk en wijziging van het PE-systeem. In 2023 pleitte ING Research op basis van onderzoek ook al voor het aantrekkelijker maken van het accountantsberoep om zo de instroom te verhogen. Digitalisering en data-analyse zouden daar een belangrijke rol bijdrage aan kunnen leveren. 

Rapportcijfer aan de lage kant

Naar aanleiding van enkele stellingen die de leden kregen voorgeschoteld, kwam naar voren dat 88% titelbehoud en bescherming van de titel van belang vindt. Ook vindt niet elk lid de koers van de NBA even duidelijk. Op de stelling of men ook lid zou zijn van de NBA als dit niet verplicht is, gaven meer leden aan geen lid te willen zijn dan andersom. De leden gaven de NBA een rapportcijfer van 6,38. Dat is aan de lage kant, aangezien beroepsorganisaties gemiddeld een 7 scoren. De beroepsorganisatie gaat de komende maanden met de bevindingen van het onderzoek aan de slag.