Digitaal deponeren jaarstukken bij KvK online service

3 november 2023 | Door redactie

De Kamer van Koophandel (KvK) biedt micro- en kleine ondernemingen de mogelijkheid om de jaarrekening digitaal te deponeren. U kunt hiervoor gebruikmaken van de online service ‘Zelf deponeren jaarrekening’. Deze methode van deponeren is handig zeker als uw onderneming nog niet over de geschikte software beschikt.

Micro-, kleine ondernemingen, middelgrote en grote ondernemingen moeten hun jaarrekening en de bijbehorende jaarstukken digitaal deponeren bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Om het micro- en kleine ondernemingen gemakkelijker te maken biedt de KvK een online service aan waar u de jaarrekening van uw onderneming digitaal kunt deponeren.

Binnen 12 maanden jaarrekening deponeren bij KvK

Voor ieder boekjaar moet uw onderneming een jaarrekening deponeren bij de KvK. Deze moet nu binnen twaalf maanden worden gedeponeerd bij de KvK. Vroeger was dat dertien maanden.Voor al deze rapportages die via SBR aangeleverd moeten worden, wordt gebruikgemaakt van een taxonomie, een soort woordenboek met daarin de terminologie die de banken en accountantsorganisaties met elkaar hebben afgesproken. Een taxonomie wordt in de meeste gevallen door een uitvragende partij ontwikkeld. In Nederland zijn bekende uitvragers de Belastingdienst, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de KvK. U kunt de benodigde informatie invullen met behulp van de administratiesoftware of de online service van de KvK. In dit verdiepingsartikel leest u hoe dat werkt.