Driekwart van getoetste kantoren krijgt een voldoende

23 oktober 2023 | Door redactie

Bijna driekwart van getoetste accountantskantoren (74%) scoorde een voldoende in 2022. Dit is vergelijkbaar met 2021. Toen voldeed 75% aan de gestelde eisen. De Raad voor Toezicht van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de geaccrediteerde netwerkorganisatie SRA toetsten 321 kantoren.

Uit het verslag van werkzaamheden (pdf) van de Raad voor Toezicht van 2022 blijkt dat de kwaliteit van de getoetste kantoren (artikel) stabiel blijft: ook afgelopen jaar voldeed driekwart van de kantoren aan de gestelde eisen. In 2022 heeft de raad de achterstanden die waren ontstaan door de coronapandemie kunnen wegwerken. In 2022 besteedde de raad veel aandacht aan het voorbereiden van het ‘toezicht op nieuwe leest’. Daarbij is er vaker contact tussen de getoetste en de toetser en ligt de nadruk op het lerend vermogen. Elk kantoor wordt nog steeds één keer in de zes jaar getoetst, maar in het derde jaar vindt ook een ontwikkelingsgesprek plaats.

Ernstige schending van fundamentele beginselen

Van de 45 hertoetsingen in 2022 werd 73% afgerond met een voldoende. In 2021 was dat nog 87%. In een aantal gevallen was sprake van ernstige schending van de fundamentele beginselen voor accountants. Op advies van de Raad voor Toezicht diende het bestuur van de NBA twee tuchtklachten in. In totaal deed de Accountantskamer drie uitspraken. Alle drie waren gegrond.

Dubbel werk voorkomen

In 2022 hield de Raad voor Toezicht zich voor het eerst niet bezig met toetsingen op het wettelijk domein. Dat is nu de taak van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De raad richt zich nog wel op vrijwillige controleopdrachten, overige assurance-opdrachten, beoordelingsopdrachten en aan assurance verwante opdrachten.
Met het Bureau Financieel Toezicht (BFT) zijn het afgelopen jaar nieuwe afspraken gemaakt over het toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) door accountants. De Raad blijft de nalevering van de Wwft (artikel) toetsen. Daardoor hoeft het BFT niet meer bij kantoren langs te gaan en kan dubbel werk worden voorkomen.