Hogere omzet in de administratieve dienstverlening

7 maart 2023 | Door redactie

In de administratieve dienstverlening – de accountancy, belastingadvisering en administratie – groeide de omzet in het vierde kwartaal van 2022 met 10,5%. Over heel 2022 was de omzet 8,9% hoger dan in 2021. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Het gaat goed in de administratieve dienstverlening. Afgelopen jaar steeg de omzet vooral in het tweede halfjaar, aldus het CBS. Ook de zakelijke dienstverlening, waar de administratieve dienstverlening onder valt, boerde goed. In het vierde kwartaal van 2022 was de omzet 13% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over heel 2022 groeide de omzet van de zakelijke dienstverlening met 18,1%. Alle branches binnen de zakelijke dienstverlening zetten afgelopen jaar meer om dan in 2021. De omzet lag ook weer boven het pre-coronaniveau van 2019. Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening nam aan het begin van het eerste kwartaal van 2023 toe tot 8,7. Dat is hoger dan in het vierde kwartaal van 2022 (3,3).

Meer drukte voor accountants

De verwachtingen voor de administratieve dienstverlening voor 2023 zijn ook positief. Zo blijkt bijvoorbeeld uit recent onderzoek van ING Research dat de drukte voor veel accountants dit jaar zal toenemen. Dit komt onder andere door werkzaamheden die het gevolg zijn van de coronapandemie, zoals de controle van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), en doordat meer organisaties verplicht zijn om hun jaarrekening wettelijk te laten controleren. De verwachting is wel dat de vraag naar adviesdiensten in 2023 zal afnemen. Als gevolg van de huidige economische situatie zijn wel minder ondernemingen bereid om investeringen te doen.