Ministerraad akkoord met verhoging van grensbedragen

27 februari 2024 | Door redactie

De ministerraad heeft ingestemd met de algemene maatregel van bestuur (AMvB) voor het verhogen van de grensbedragen. Minder ondernemingen zijn hierdoor verplicht om hun jaarrekening te laten controleren door een accountant. Dit besluit wordt op korte termijn gepubliceerd in het Staatsblad.

Het voorstel van het demissionaire kabinet volgt een richtlijn van de Europese Commissie van 19 oktober 2023. Minder ondernemingen zijn nu verplicht om de jaarrekening te controleren, omdat de inflatie van de afgelopen tien jaar is verwerkt in de criteria die van invloed zijn op de mate van verantwoording van een onderneming. Ook hoeven minder ondernemingen een bestuursverslag op te stellen. Een onderneming is voortaan controleplichtig als deze op twee opeenvolgende balansdata voldoet aan twee of meer van de volgende drie vereisten:

  • een omzet van meer dan € 15 miljoen (voorheen € 12 miljoen);
  • een balanstotaal van meer dan € 7,5 miljoen (voorheen € 6 miljoen);
  • gemiddeld 50 of meer werknemers in dienst.

De grensbedragen voor de vier categorieënondernemingen (micro, klein, middelgroot en groot) kunnen elke vijf jaar worden aangepast, maar waren sinds 2013 niet meer gewijzigd.

Nieuwe grensbedragen ook geldig voor boekjaar 2023

Door het besluit verlaagt het kabinet de lasten voor ondernemingen enerzijds en de druk op de controlecapaciteit van accountants anderzijds. Menig onderneming is blij met de verhoogde grensbedragen. Bij een wettelijke controle komt namelijk veel papierwerk kijken. Ook kunnen de kosten voor een controle fors zijn.
De verhoging van de grensbedragen gaat in met ingang van boekjaar 2024, maar de nieuwe grensbedragen mogen ook gebruikt worden voor boekjaar 2023. Dit was ook een wens van het bedrijfsleven en accountantsorganisaties.