Nog geen accountant voor beursgenoteerde organisaties

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft aangegeven dat 12 beursgenoteerde organisaties nog steeds geen accountant hebben kunnen vinden voor het controleren van de jaarrekening. Een groot probleem, want als de jaarrekening niet wordt gecontroleerd, kan deze ook niet worden gepubliceerd.

8 februari 2021 | Door redactie

Op dit moment hebben 12 vennootschappen, die in Amsterdam zijn genoteerd, nog geen accountant kunnen vinden voor de jaarrekeningcontrole. Dat is zorgwekkend, want de accountant is nodig om de feiten en cijfers in de jaarrekening al dan niet goed te keuren. Als de jaarrekening niet kan worden gecontroleerd, leidt dit tot extra risico’s voor beleggers. En dat is niet wenselijk. De jaarrekening (tool) en de bijbehorende controle zijn namelijk van essentieel belang voor de keuzes van beleggers, aldus de VEB.

Gebrek aan capaciteit

Sommige ondernemingen die nu nog geen accountant hebben, hadden eerder ook moeite met het aantrekken van een accountant voor de wettelijke controle. Een veelgenoemde oorzaak is een gebrek aan capaciteit bij de accountantskantoren. Omdat veel accountants al in de laatste maanden van het boekjaar beginnen met de controle moeten de organisaties haast maken om op korte termijn alsnog een accountant te vinden.

Lijst van organisaties

De VEB houdt nu een lijst bij van organisaties zonder accountant. De VEB wil duidelijkheid van de twaalf organisaties dat zij er wettelijk alles aan hebben gedaan om een accountant te vinden. Ook wil de VEB weten waarom dit vooralsnog niet is gelukt.

Oproep aan betrokken partijen 

De belangenbehartiger van beleggers roept daarnaast alle betrokken partijen die met het probleem hebben te maken op om met oplossingen te komen. Dit zijn naast de desbetreffende organisaties, de accountantskantoren, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de beurs.

Bijlagen bij dit bericht