Rekenregels derde jaar werkloosheidsuitkering: vijf stappen

9 oktober 2017 Door redactie

Organisaties die de aparte aangifte invullen voor de private aanvulling op de Werkloosheidswet, moeten daarbij rekenregels toepassen. Die rekenregels bestaan uit vijf stappen. Daarnaast moeten ook correcties apart doorgegeven worden.

De aparte aangifte voor de private aanvulling WW en WGA (PAWW) moet elk aangiftetijdvak gedaan worden via de website van de stichting die de private werkloosheidsuitkering regelt. Daarbij moeten werkgevers specifieke rekenregels toepassen die bestaan uit de volgende vijf stappen:

 1. Het bepalen van de bijdragegrondslag: die is afhankelijk van de hoogte van het loon en het maximumbijdrageloon voor de werknemersverzekeringen.
 2. Het bepalen van de hoogte van de bijdrage per werknemer: die is afhankelijk van de bijdragegrondslag uit stap 1 en het vastgestelde premiepercentage.
 3. Het bepalen van de grondslagen voor de PAWW.
 4. Het bepalen van het bedrag dat de werkgever in totaal van alle werknemer moet inhouden.
 5. Het opgeven van het totaal aantal werknemers.

Ook correcties moeten volgens de regels

Correcties in de aangifte loonheffingen moeten ook doorgevoerd worden voor de PAWW. Ook daarbij moet de salarisadministrateur van uw organisatie rekening houden met de rekenregels. Alleen als het loon van een werknemer al vóór de correctie hoger ligt dan het maximumbijdrageloon, verandert een correctie waarbij het loon nog hoger wordt de hoogte van de bijdrage niet. 

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Bewaarplicht: Bewaartermijnen
  • Videocollege 6 minuten

  In deze korte cursus wordt er ingezoomd op de bewaartermijnen. U heeft als organisatie te maken met wettelijke bewaartermijnen. De Belastingdienst moet namelijk de tijd hebben om uw...

 • Bewaarplicht: Loonadministratie
  • Videocollege 8 minuten

  Deze korte cursus gaat in op de bewaareisen rondom de loonadministratie van de Belastingdienst. Er gelden een aantal voorwaarden als u de loonadministratie niet binnen uw eigen organisatie...

 • Uitdiensttreding van werknemers
  • Videocollege 7 minuten

  In de cursus Uitdiensttreding van werknemers staan de financiële en fiscale kant van het einde van een dienstverband centraal. Er komt namelijk meer kijken bij een eindafrekening...

Heeft u een vraag over Loonadministratie?

Esther van Tienen

Belastingconsulent, salarisadviseur

Tax Tigers
Adviseur is nu beschikbaar