Tweede Nieuwsbrief Loonheffingen 2024 gepubliceerd

22 januari 2024 | Door redactie

De Belastingdienst heeft de tweede uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2024 gepubliceerd. In deze uitgave zijn nieuwe onderwerpen toegevoegd en enkele onderwerpen aangepast. Ook is de bijlage met tarieven, bedragen en percentages voor 2024 aangepast.

In de tweede uitgave van Nieuwsbrief Loonheffingen 2024 (pdf) staan de wijzigingen voor de loonheffingen per 1 januari 2024 op een rij. De Belastingdienst publiceerde eind 2023 de eerste versie van de Nieuwsbrief Loonheffingen over 2024. Tegelijkertijd met de tweede nieuwsbrief is ook een gewijzigde versie van de bijlage (pdf) met de tarieven, bedragen en percentages over 2024 gepubliceerd die de werkgever nodig heeft voor de aangifte loonheffingen.

Maatregelen vanwege de wijzigingen in de 30%-regeling

In de tweede nieuwsbrief zijn de volgende onderwerpen toegevoegd:

  • Maatregelen in verband met de 30%-regeling voor ingekomen werknemer. Deze paragraaf bevat onder meer informatie over de aftoppingsmaatregel (artikel) die geldt sinds 2024, de versobering van de 30%-regeling en de mogelijkheid tot herziening van een beschikking voor de 30%-regeling.
  • Een overzicht van vervallen cao-codes.
  • Een toelichting op de mededeling/beschikking ‘Gedifferentieerd Premiepercentage Werkhervattingskas’ (Whk).
  • Verduidelijking WSW-werknemers.
  • De nieuwe afspraken over in welk land een grensarbeider sociaal verzekerd is.
  • Uurloongrenzen jeugd-LIV 2023.

Mogelijke beoordeling van gewijzigde pensioenregeling door Belastingdienst

De Belastingdienst heeft ook een aantal onderwerpen aangepast. Het gaat daarbij onder meer om de verhoging van de gerichte vrijstelling voor de kilometervergoeding. Verder licht de fiscus toe wanneer een werkgever in 2024 een gericht vrijgestelde reiskostenvergoeding mag geven voor reizen die een werknemer in 2023 maakte. Ook bevat de nieuwsbrief wijzigingen naar het kennisdocument minimumuurloon en licht de Belastingdienst toe dat het de (gewijzigde) pensioenregeling van een werkgever in het kader van de Wet toekomst pensioenen (WTP) kan beoordelen.

Alle aanpassingen worden uiteindelijk verwerkt in het Handboek Loonheffingen 2024 dat de Belastingdienst naar verwachting in maart 2024 publiceert.