Fiscale afspraken moeten openbaar worden

6 juni 2019 Door redactie

Als het aan de Tweede Kamer ligt moeten fiscale afspraken in de toekomst gewoon openbaar worden. Staatssecretaris Snel van Financiën heeft echter aangegeven dat hij dit niet van plan is. Een samenvatting van de afspraak publiceren vindt hij genoeg.

In het debat in de Tweede Kamer dat ging over de  fiscale afspraken (rulings) die de Belastingdienst maakt of heeft gemaakt met grote ondernemingen die internationaal handelen werd door Kamerleden aangekaart dat de fiscale afspraken die bedrijven met de Belastingdienst maken voortaan geanonimiseerd gepubliceerd moeten worden. Maar staatssecretaris Snel van Financiën wil hier niet aan en vindt het publiceren van een samenvatting van de afspraak voldoende.

FNV wil ook openbaarheid afspraken

De FNV gaf eerder al aan dat zij wil dat belastingafspraken met grote ondernemingen openbaar worden. Volgens de vakbond moet ons land actief optreden tegen internationale bedrijven die landen tegen elkaar uitspelen om zo min mogelijk belasting te betalen. 

Geen rulings voor landen op zwarte lijst

Er is staatssecretaris Snel van Financiën veel aan gelegen om Nederland van zijn internationale imago als fiscaalvriendelijk doorsluisland af te helpen. Eén maatregel is dat de Belastingdienst vanaf 1 juli 2019 geen rulings meer afgeeft aan ondernemingen uit landen op de zwarte lijst.
Een belangrijke pijler onder het beleid tegen belastingontwijking is de zogeheten bronbelasting op rentes en royalty’s die vanaf 2021 moet gaan gelden. Deze gaat royalty’s belasten die via Nederland stromen naar landen op de zwarte lijst. Ondernemingen in deze landen betalen een bronheffing van 20,5% over royalty’s die zij uit Nederland ontvangen. te betalen.

 

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • Wanneer meld ik betalingsonmacht?

    Vanwege tegenvallende resultaten lijkt het erop dat we niet aan al onze betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Zo ook niet aan het betalen van belasting. Ik heb begrepen...

  • Mag de fiscus zomaar vragen stellen?

    Onze organisatie heeft nooit eerder problemen gehad met de Belastingdienst rondom de aangifte. Nu ontvingen wij ineens een informatieverzoek. Kan dat zomaar?

Heeft u een vraag over Contact met de Belastingdienst?

Hans van der Ven

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar