OR kan oproep SER benutten voor beter scholingsbeleid

24 januari 2024 | Door redactie

De Sociaal-Economische Raad (SER) roept het nieuwe kabinet op om structureel te investeren in de professionele ontwikkeling van de beroepsbevolking. Dit kan de ondernemingsraad (OR) ondersteunen in het vormgeven van het opleidingsbeleid. Is dit voldoende ingericht op een leven lang ontwikkelen?

De SER vindt dat de overheid jarenlang te weinig heeft gedaan om leven lang ontwikkelen te verankeren in de samenleving. De raad roept het nieuwe kabinet op om beleid te voeren en structureel geld vrij te maken voor de professionele ontwikkeling van de beroepsbevolking (pdf). Dit is nodig om te kunnen blijven inspelen op nieuwe ontwikkelingen in het werk en op de arbeidsmarkt.

Overheid moet voortouw nemen om leven lang ontwikkelen te stimuleren

De overheid is volgens de SER dus aan zet om leven lang ontwikkelen in de samenleving te faciliteren en stimuleren. Om dit te realiseren, moet het nieuwe kabinet op de volgende gebieden de regie nemen:

  1. erkend onderwijs voor leven lang ontwikkelen;
  2. leerrechten (het recht op gerichte scholing en ontwikkeling) voor iedere Nederlander;
  3. onafhankelijke ondersteuning en advies aan werkenden, werkzoekenden en ondernemers door sociale partners, gemeenten, UWV en onderwijsinstellingen;
  4. focus op kennis en vaardigheden van werkenden en werkzoekenden;
  5. middelen beschikbaar stellen voor het ontwikkelen van de basisvaardigheden taal, rekenen en digitale skills;
  6. het formuleren van een gezamenlijke visie en sterk beleid voor de arbeidsmarkt, waar leven lang ontwikkelen een vast onderdeel van vormt.

Ook belangrijke rol weggelegd voor werkgever én OR

Bij leven lang ontwikkelen is uiteraard ook een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers. De werkgever moet de opleiding en ontwikkeling van werknemers faciliteren binnen de eigen organisatie. Het is van belang dat hij de OR hierbij betrekt. De OR weet immers goed wat er speelt op de werkvloer en aan welke scholing werknemers behoefte hebben. Bovendien heeft de OR instemmingsrecht als de bestuurder regelingen op het gebied van personeelsopleiding wil invoeren, wijzigen of intrekken (artikel 27, lid 1f WOR). De OR kan de oproep van de SER als aanleiding gebruiken om het opleidingsbeleid te agenderen voor de volgende overlegvergadering met de bestuurder (artikel 24 WOR). Wil de OR hier niet op wachten, dan kan de OR ook het initiatiefrecht gebruiken om al eerder met de bestuurder in gesprek te gaan of om hem een concreet voorstel te doen (artikel 23 WOR).