Geduld COR Tata Steel is op

20 december 2017 | Door redactie

Werknemers van staalbedrijf Tata Steel protesteren vandaag tegen de voorgenomen fusie van hun organisatie met de Duitse concurrent ThyssenKrupp. De manifestatie is georganiseerd door vakbond FNV en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel.

De voorgenomen fusie van staalbedrijf Tata Steel met het Duitse ThyssenKrupp gaat niet zonder slag of stoot. Tata Steel, het Indiase moederbedrijf waar ook de staalfabriek in IJmuiden onder valt, wil de Europese activiteiten samenvoegen met de Duitse concurrent ThyssenKrupp. De centrale ondernemingsraad (COR) van Tata Steel en de vakbond eisten al direct meer duidelijkheid over de financiering van de fusie en het mogelijke baanverlies. Zo zijn er zorgen over onder meer het behoud van banen en de mate van zelfstandigheid van IJmuiden. Ook attendeerde de COR de aandeelhouders al op de verplichtingen in de Wet op de Ondernemingsraden.

Vakbonden strijden samen met COR voor baanbehoud

Door de fusie dreigen 4.000 werknemers in Europa hun baan te verliezen waarvan 2.000 in Nederland. Drie maanden na het eerste bericht over de fusie is er echter nog steeds geen duidelijkheid. Het geduld van vakbond FNV, de werknemers en de COR van Tata Steel is nu op. Vandaag is er een protestmanifestatie. Daarnaast dreigt de vakbond ook met stakingen. 
De directie van de Europese tak van Tata Steel heeft de Nederlandse werknemers in de tussentijd wel per mail toegezegd haar best te zullen doen om de zorgen over de fusie weg te nemen. Zowel de vakbond als de COR neemt hiermee geen genoegen. De directie bood in de mail namelijk geen nieuwe informatie, ging niet in op details of de punten van kritiek die werden aangekaart door de vakbond en COR en er vond ook geen overleg plaats.

Directie staat achter standpunt vakbond en COR

De betrokken vakbonden in Europa hebben afgesproken samen te strijden voor baanbehoud. FNV Metaal eist een werkgelegenheidsgarantie voor de komende tien jaar voor alle Nederlandse vestigingen van Tata en wil vóór Kerstmis een akkoord hebben over baangaranties. Een andere belangrijke eis van de COR en FNV is behoud van zeggenschap over Tata Steel IJmuiden. De bond wil de garantie dat er geïnvesteerd blijft worden in Tata Steel IJmuiden en dat de Nederlandse tak een geïntegreerd staalbedrijf blijft (dus geen outsourcing van werkgelegenheid naar lagelonenlanden of verplaatsing van afdelingen). De directie van Tata Steel Nederland staat achter dit standpunt.

Meer over dit onderwerp kunt u ook lezen op pagina 15 in OR Rendement 11-2017 in de rubriek Blik op de OR. Heeft u interesse om ook uw OR-ervaringen te delen met de lezers van OR Rendement, meldt u dan aan voor Blik op de OR.