Hoe u aan een positief leerklimaat werkt

3 april 2014 | Door redactie

Als opleidingsverantwoordelijke moet u de voorwaarden scheppen voor een zo gunstig mogelijk leerklimaat in uw organisatie. Niet iedere medewerker heeft immers zulke positieve ervaringen met leren. Zorg dat u uw aanpak hierop afstemt.

Houd er rekening mee dat het voor medewerkers lang geleden kan zijn dat ze in de schoolbanken hebben gezeten. Misschien zit iemand niet bepaald te wachten op scholing omdat hij er in het verleden negatieve ervaringen mee heeft gehad. Maak dan duidelijk op welke manier een cursus of training bijdraagt aan een betere inzetbaarheid en hoe de werknemer hier op de werkvloer van kan profiteren. Is de medewerker eenmaal begonnen aan de cursus of training, zorg dan dat u hem regelmatig spreekt. Vraag hem waar hij tegenaan loopt en op welke gebieden hij ondersteuning kan gebruiken. Noteer succesverhalen en goede praktijkvoorbeelden en deel deze met collega’s, bijvoorbeeld via de interne nieuwsbrief of het personeelsblad.

Informeel contact over opleiding

Wees ook zichtbaar en goed bereikbaar voor uw collega’s. Maak duidelijk waarvoor ze bij u terechtkunnen en hoe en wanneer ze u kunnen bereiken om over hun ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden te praten. Het is ook prettig als dat informeel kan. Denk hierbij aan een gesprekje bij de koffieautomaat of tijdens een pauze.