Werknemers beschermen tegen zon en huidkanker

Overmatige en onbeschermde blootstelling aan zonneschijn is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. Omdat ook werknemers die in de buitenlucht werken, recht hebben op een veilige werkomgeving, moet de werkgever hiervoor actie ondernemen.

31 mei 2019 | Door redactie

Werknemers die te lang onbeschermd in zonlicht verblijven, lopen een hoger risico op huidkanker. In 2018 kregen 61.000 mensen deze ziekte. Het is dan ook zaak dat uw organisatie voldoende maatregelen neemt om werknemers te beschermen tegen de zon en haar uv-straling. Zeker bij veel buitenwerk is een beleid hiervoor, met voorlichting en een regeling persoonlijke beschermingsmiddelen (tool) essentieel. Veel werkgevers en werknemers hebben hier te weinig aandacht voor.

Beschermen tegen de zon

Zorg ten eerste voor goede beschermende kleding waarmee de werknemer zijn lichaam grotendeels kan bedekken. Denk hierbij ook aan bedekking voor het hoofd, zoals een hoed en een uv-bestendige zonnebril. Ook het verstrekken van zonnebrandmiddel is een goed idee. De beschermingsfactor is dan wel belangrijk. Als richtlijn voor Nederland geldt factor 15 voor dagelijks en factor 30 voor vakantie en vrije tijd. Dit hangt ook af van het huidtype van de werknemer; een lichte huid is kwetsbaarder. Zorg in elk geval voor een zonnebrandmiddel dat zowel beschermt tegen uv-b-straling (verbranding) als uv-a-straling (huidveroudering).

Blootstelling voorkomen

Beter is het nog als blootstelling aan de zon voorkomen kan worden. Is het mogelijk om de werkzaamheden niet te plannen tussen 11.00 en 15.00 uur – als het zonlicht op zijn sterkst is – dan heeft dat de voorkeur. Werknemers zouden niet langer dan zo'n drie uur per dag blootgesteld moeten zijn aan de zon. 

Ook verbranden zonder rechtstreekse zon

In sommige situaties kan de werkgever middelen regelen die voor schaduw zorgen, zoals zonneschermen of parasols. Houd er wel rekening mee dat werknemers, ook als het bewolkt is of de werkgever een scherm heeft geregeld, nog steeds kunnen verbranden. Ongeveer 80% van de zonnestralen gaat door wolken of mist heen. Een parasol of zonnescherm houdt maximaal 50% van de uv-stralen tegen. Ook als het niet echt warm weer is, moet de werkgever voor beschermingsmiddelen zorgen.

UV-Radar-app geeft persoonlijk zonadvies

De gratis app UV Radar van KWF Kankerbestrijding geeft een wereldwijde voorspelling van de zonkracht in de warmste uren van de dag. Ook kan de app een persoonlijk zonadvies voor de werknemer geven op basis van de actuele en lokale zonkracht en zijn huidtype. De app is beschikbaar in de App Store en via Google Play.