Arbovisie 2040: arbozorg moet fundamenteel veranderen

1 november 2023 | Door redactie

In de Arbovisie 2040 heeft het kabinet een aantal uitgangspunten voor arbozorg voor de toekomst geformuleerd. Werkgevers, werknemers en de overheid moeten anders omgaan met arbeidsomstandigheden. Inzet is nul zieke werknemers en nul arbeidsongevallen.

In Nederland is onvoldoende aandacht voor gezond werk. Nog steeds overlijden er mensen door de gevolgen van slechte arbeidsomstandigheden, per jaar zo’n 4100, tijdens of na hun werkende leven. Er is onvoldoende aandacht voor preventie en werkgevers hebben niet genoeg kennis over de Arbowet. Ook zijn er kwetsbare groepen werknemers die meer risico lopen, zoals flexwerkers en arbeidsmigranten. Dat moet veranderen. Een van de knelpunten is dat de prikkel voor preventie ontbreekt. Werkgevers worden niet altijd geconfronteerd met de negatieve gevolgen van slechte arbeidsomstandigheden of ze zien het verband niet met andere zaken die niet goed lopen.  

Waarde van gezond werk

Voor de Arbovisie 2040 heeft het kabinet onder meer advies gevraagd aan de Sociaal-economische Raad (SER). Die heeft een aantal aanbevelingen gedaan. Ook is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek gegaan met zoveel mogelijk betrokken partijen en belanghebbenden. In de Arbovisie 2040 zijn drie actielijnen uitgezet:

  • Preventie, ontwerpen en ontwikkelen arbobeleid – op korte termijn is de focus gericht op de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting (PSA), fysieke belasting, en gevaarlijke stoffen.
  • Uitvoering van arbobeleid en de arbobeleidscyclus op de werkvloer –meer aandacht voor de waarde van gezond werk en de rol van leidinggevenden hierbij.
  • Bijstellen van het arbobeleid –bereiken van een lerende arbobeleidscyclus met periodiek kwalitatieve risico-inventarisatie en evaluaties (RI&E).

Op elk van deze niveaus zijn doelstellingen geformuleerd en maatregelen om deze te bereiken. De Arbovisie 2040 (pdf)  is te downloaden van de website van Arboportaal.