Nederlandse Kanker Agenda met doelen voor preventie

30 november 2023 | Door redactie

Op 27 november 2023 is de eerste Nederlandse Kanker Agenda gelanceerd. Dit initiatief van Het Nederlands Kanker Collectief en andere organisaties is bedoeld om de impact van kanker op de samenleving te verminderen onder meer door preventie. Ook op het werk.

In 2032 zal 1,4 miljoen Nederlanders kanker (gehad) hebben, waaronder ook mensen in de werkende leeftijd. Dat heeft grote gevolgen voor de samenleving. Voor mensen, maar ook voor overheid, bedrijven en instellingen. Bovendien overlijden volgens de NOS ongeveer 8% meer Nederlanders aan kanker dan het Europese gemiddelde en Nederlanders krijgen 15% vaker kanker dan gemiddeld in Europa. Ingrijpen is dus hard nodig. De Nederlandse Kanker Agenda bevat een aanpak voor de komende 10 jaar. Hoe gaan we om met de toename van zieke mensen, van verzuim, van de vraag naar zorg en hoe kan preventie helpen?

Twintig doelen op de agenda

De Nederlandse Kanker Agenda bevat 20 doelen, waaronder de volgende:

  • In 2032 is het aantal rokers gedaald tot 5% van de volwassenen en 0% van de jongeren en zwangere vrouwen.
  • In 2032 drinken zwangere vrouwen en jongeren onder de 18 jaar geen alcohol, van de volwassenen drinkt 65% geen alcohol of niet meer dan één glas per dag.
  • In 2032 is het aantal mensen dat de adviezen toepast voor veilig zongedrag toegenomen met minimaal 15%.
  • In 2032 worden mensen minder blootgesteld aan milieu- en luchtverontreiniging.

Meer werknemers met kanker

Dit heeft ook gevolgen voor de werkvloer. Het aantal werknemers met een chronische ziekte zoals kanker zal toenemen. Dat betekent dat een groter deel van het personeel regelmatig afwezig zal zijn door verzuim en korte of langere tijd minder belastbaar zal zijn. Werkgevers moeten inzetten op de juiste begeleiding tijdens de re-integratie en op voldoende vervanging van zieke medewerkers om de werkdruk voor de collega’s niet te laten oplopen. Re-integratie van werknemers die kanker hebben (gehad), verloopt vaak grillig en vraagt om goede begeleiding.

Op de website nederlandskankercollectief.nl is de hele Nederlandse Kanker Agenda te raadplegen.