Slaapproblemen funest voor prestaties op werk

17 maart 2016 | Door redactie

Vrijdag 18 maart is het Internationale dag van de slaap. Goed slapen is belangrijk, omdat werknemers die niet goed kunnen slapen, vaak minder goed presteren. Uit onderzoek blijft dat maar liefst 83% van alle werknemers last heeft van slaapproblemen.

Lekker slapen is essentieel voor goed functioneren: toch heeft maar liefst 83% van de mensen last van slaapproblemen. Daardoor presteren zij niet optimaal op hun werk. Daarnaast heeft 39% van de mensen problemen in hun sociale leven door een gebrek aan slaap. 88% maakt zich door hun slaapproblemen veel zorgen of voelt zich geïrriteerd, boos of depressief. Dat zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat werknemers minder goed met werkdruk kunnen omgaan. Op vrijdag 18 maart is het Internationale dag van de slaap. Op die dag is er extra aandacht voor slaapproblemen.

Soms is slapeloosheid een chronisch probleem

Hoewel het al vervelend genoeg is om één slapeloze nacht te hebben, blijkt uit het onderzoek van het Fonds Psychische Gezondheid dat voor 10% van de Nederlanders slapeloosheid een langdurig en ernstig probleem is. Zij hebben gedurende minstens drie maanden moeite met inslapen of doorslapen. Daardoor zijn ze overdag niet uitgerust en presteren ze minder goed op hun werk. Ook hun sociale leven lijdt onder de slaapproblemen.

Ontspanningsoefeningen kunnen helpen

Als werknemers niet goed presteren, is het aan de werkgever om daarover het gesprek aan te gaan. Blijken slaapproblemen de oorzaak te zijn, dan kunnen ontspanningsoefeningen (tool) helpen. De Beter Slapen Challenge kan werknemers ook helpen om inzicht te krijgen in hun slaapprobleem en een mogelijke oplossing te vinden.