Inspectie SZW lanceert tool aanpak werkstress

28 juni 2016 | Door redactie

Om werkgevers te helpen werkstress tegen te gaan, lanceert Inspectie SZW een online zelfinspectietool. Daarmee kunnen werkgevers zelf checken of zij hun werknemers voldoende beschermen tegen ongewenst gedrag zoals pesten en intimidatie en hoge werkdruk.

Werkstress is één van de belangrijkste oorzaken van werkgerelateerd ziekteverzuim – inmiddels goed voor ruim een derde van het verzuim – en is een grote kostenpost voor werkgevers. Werkstress ontstaat onder meer door werkdruk en ongewenst gedrag op de werkvloer. Om werkgevers te helpen hun werknemers hiertegen te beschermen stelt Inspectie SZW een online zelfinspectietool beschikbaar. Hiermee kunnen werkgevers door de ogen van de inspectie naar hun eigen organisatie kijken. Zo kunnen ze nagaan of ze voldoende maatregelen nemen om werkdruk en andere klachten door psychosociale arbeidsbelasting (PSA) te voorkomen.

Arbowet verplicht tot beleid tegen werkstress

Ook ongewenst gedrag komt veel voor: één op de 6 werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of (seksueel) geïntimideerd, zo berekende TNO. Ook dat veroorzaakt werkstress. Werkgevers moeten volgens de Arbowet beleid hebben om werkstress te voorkomen en maatregelen te nemen. Met de zelfinspectietool kunnen werkgevers snel zien of zij aan de regels voldoen en genoeg ondernemen om werkdruk, agressie en geweld, pesten op het werk, (seksuele) intimidatie en discriminatie te voorkomen. Is dat niet het geval, dan krijgen zij een lijst met actiepunten en achtergrondinformatie. De Zelfinspectietool Werkdruk en Ongewenst gedrag is te gebruiken op pc, tablet en smartphone.