Kunnen wij een psycholoog aanbieden aan werknemers?

7 maart 2023

Wij hebben opgevangen dat er werknemers zijn die graag eens met een psycholoog zouden praten. Kunnen wij dat als organisatie ook aanbieden?

Er zitten weinig beperkingen aan wat uw organisatie werknemers kan bieden als secundaire arbeidsvoorwaarde, dus ook een psycholoog van de zaak is mogelijk. Misschien dat uw arbodienst hierbij kan helpen of hiervoor de juiste contacten heeft. Niet alle werknemers zullen psychologische bijstand wensen, maar uw organisatie hoeft zich ook niet te beperken tot het aanbieden van gesprekken met een psycholoog. Misschien heeft een breder ‘mentaal welzijnsbudget’, waarbij werknemers meer keuzevrijheid hebben, meer toegevoegde waarde voor de werknemers én uw organisatie.

Er zijn platforms die u kunnen ondersteunen bij het aanbieden van diverse (preventieve) vormen van mentale hulp of begeleiding aan werknemers, zoals coach- of trainingssessies. Laat u wel altijd goed informeren over de privacytechnische gevolgen. Informatie over mentale hulp valt namelijk al snel onder bijzondere persoonsgegevens en die gegevens mag u alleen in uitzonderlijke gevallen verwerken.

Vrije ruimte werkkostenregeling

Uw organisatie moet de vergoeding of verstrekking van mentale hulp voor werknemers als loon behandelen en hierop dus loonheffingen inhouden en afdragen. Een andere optie is om de vergoeding aan te wijzen als eindheffingsloon en ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) te laten komen. Onder voorwaarden is het dan onbelast.