MDIEU-subsidie voor RVU in april en september 2024

30 januari 2024 | Door redactie

In april en september kunnen werkgevers subsidie aanvragen via de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU). De subsidie is bedoeld om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren en om werknemers met zwaar werk eerder te laten stoppen.

Werknemers moeten gezond werkend de pensioengerechtigde leeftijd kunnen bereiken, en als dat niet lukt, eerder kunnen stoppen met werken. De MDIEU-subsidie (artikel) draagt hieraan bij. Ten eerste kunnen werkgevers deze subsidie aanvragen voor activiteiten ter bevordering van de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Ten tweede kan de subsidie werkgevers helpen bij het aanbieden van regelingen voor vervroegd uittreden (RVU’s) (artikel) aan werknemers met zware beroepen voor wie doorwerken tot het pensioen te zwaar is geworden. Voor die RVU’s gelden specifieke eisen.

Twee aanvraagtijdvakken in 2024

In 2024 zijn er twee aanvraagtijdvakken voor werkgevers: van 2 april tot en met 26 april en van 2 september tot en met 27 september. In beide tijdvakken kan een werkgever subsidie aanvragen voor activiteiten ter verbetering van de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Ten aanzien van RVU’s is het eerste tijdvak bestemd voor RVU-kosten die zijn gemaakt vanaf 1 december 2023. Het tweede tijdvak is bestemd voor RVU-kosten vanaf 1 mei 2024. De MDIEU eindigt op 31 december 2025. Maar als een RVU voldoet aan de voorwaarden en start vóór 2026, komt de RVU nog in aanmerking voor subsidie, ook als deze nog doorloopt na afloop van de projectperiode.

Werkgevers moeten meebetalen

Werkgevers kunnen de subsidieaanvraag indienen via uitvoeringvanbeleidszw.nl. Er is in 2024 in totaal € 200 miljoen beschikbaar voor de MDIEU-subsidie voor individuele werkgevers, € 100 miljoen per tijdvak. Hierbij geldt: ‘wie het eerste komt, het eerst maalt’. Het kan in 2024 wel langer duren voordat een werkgever duidelijkheid krijgt over de subsidieaanvraag: de maximale beslissingstermijn van 13 weken start voortaan niet meer na ontvangst van de volledige subsidieaanvraag, maar na sluiting van het aanvraagtijdvak.
Het minimaal aan te vragen subsidiebedrag bedraagt € 75.000. Werkgevers moeten zelf altijd een deel van de kosten betalen. Voor de activiteiten rondom duurzame inzetbaarheid geldt een eigen bijdrage van 50% van de subsidiabele kosten, voor RVU’s is dat 75%. Bovendien moet het totaalbedrag voor minstens 25% gericht zijn op duurzame inzetbaarheid; alleen een RVU-subsidie is géén optie.

Activiteitenplan en (bedrijfs)analyse vereist

Werkgevers moeten bij de subsidieaanvraag een activiteitenplan en een (bedrijfs)analyse voegen over de knelpunten binnen de organisatie rondom duurzame inzetbaarheid en zwaar werk en wat er nodig is om werknemers zo veel mogelijk gezond werkend hun pensioen te laten bereiken. Voor deze analyse krijgt de werkgever een vast subsidievoorschot van € 5.000. Dit plan moet de werkgever samen met de werknemers(vertegenwoordiging) opstellen. De werkgever moet ook zorgen voor een begroting van de kosten waarvoor hij subsidie aanvraagt. Op uitvoeringvanbeleidszw.nl staan verplichte modellen voor het plan en de analyse.