Ervaren drukte op kantoor staat los van bezettingsgraad

8 februari 2024 | Door redactie

Thuiswerken en hybride werken hebben tot gevolg dat de bezettingsgraad van kantoren flink is gedaald. Althans, op sommige dagen. Toch zijn er werknemers die klagen dat het te druk is op kantoor, ook als er voldoende ruimte en werkplekken beschikbaar zijn. Hoe komt dat?

Sinds de coronapandemie is bij veel organisaties thuiswerken en hybride werken de standaard geworden. Hoewel hierdoor de bezettingsraad op kantoren flink is gedaald, klagen sommige werknemers dat het druk is op kantoor, ook als er voldoende beschikbare ruimtes en werkplekken zijn. Het Kenniscentrum Center for People and Buildings (CfPB) deed onderzoek naar de relatie tussen de bezettingsgraad op kantoor en de ervaring van drukte. Daaruit blijkt dat de ervaren drukte niet zozeer te maken heeft met het aantal werknemers dat aanwezig is, maar eerder met de voorkeuren en verwachtingen van de individuele werknemer.

Overtuiging en voorkeur bepalen de ervaring

Een medewerker kan bijvoorbeeld de overtuiging hebben dat er geen beschikbare plekken op kantoor zijn, terwijl op een andere verdieping voldoende ruimte en werkplekken zijn. Ook kunnen medewerkers denken dat er geen directe collega’s aanwezig zijn, terwijl die er wel zijn, maar niet opgemerkt worden. Daarnaast komt voor dat er wel genoeg werkplekken zijn, maar niet de werkplek die de voorkeur van de medewerker heeft. Werknemers die zich verbonden voelen met hun collega’s ervaren minder (snel) drukte op kantoor. Ook het soort werk dat iemand moet doen, bepaalt of de omgeving als druk wordt ervaren.

Aangenaam drukke werkomgeving

Aan de arboprofessional de uitdagende taak om een werkomgeving te creëren die als aangenaam druk wordt ervaren. Voor elke werknemer en elke dag van de week. Mogelijke oplossingen zijn onder andere het creëren van zogenoemde vlekken voor teams. Werknemers die te weinig privacy ervaren, hebben ook sneller een gevoel van drukte. Personalisatie van werkplekken kan de negatieve gevolgen van een gebrek aan privacy op het werk verminderen. Werknemers hebben dan het idee in hun eigen ‘bubbel’ te kunnen zitten. Daarnaast is het zaak te zorgen voor de juiste verhouding tussen werkplekken en werknemers. Het CfPB doet momenteel onderzoek naar het bereiken van aangename drukte bij een hoge bezettingsgraad.