Privacy op het werk

Ook op het werk hebben werknemers recht op privacy. Werkgevers moeten zich houden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De Autoriteit Persoonsgegevens waakt over de privacy van werknemers en de manier waarop werkgevers persoonsgegevens registreren. Ook vóórdat werknemers bij een organisatie in dienst treden, gelden allerhande regels om de privacy te beschermen en het lekken van persoonsgegevens te voorkomen. Werknemers en ook ondernemingsraden kunnen zich met klachten tot de AP wenden voor vragen rond privacy.

Op deze pagina vindt u over dit onderwerp links naar het laatste nieuws, antwoorden op veelgestelde vragen en infographics. Ook vindt u hulpmiddelen (tools), zoals stappenplannen, voorbeeldreglementen, standaardbrieven en nog veel meer, zodat u snel met dit onderwerp aan de slag kunt in uw organisatie.

Waarom is het belangrijk dat u zich verdiept in de privacyregels?
Privacy is een onderwerp dat u op allerlei manieren in uw organisatie aantreft. Bij salarisadministratie, bij arbeidsongeschiktheid, bij thuiswerken enzovoort. Zonder kennis over dit onderwerp is het lastig om in uw organisatie de risico's te identificeren en aan te pakken. Dit kan leiden tot hoge boetes.

Uitgelicht

Privacymanagement Meter

Informatiebeveiliging is onlosmakelijk verbonden aan het beschermen van persoonsgegevens en een passend beschermingsniveau...

Rekentool
Microsoft Excelsheet
Publicatiedatum: 06-11-2019

Richtlijnen voor het vaststellen van de verantwoordelijkheden...

Zolang bij een verwerking van persoonsgegevens maar één partij betrokken is, dan is het duidelijk wie de verantwoordelijkheid...

Verdiepingsartikel
Door redactie Ondernemen
Publicatiedatum: 04-11-2019

Sluit met de juiste leveranciers een verwerkersovereenkomst

Waarschijnlijk is er geen onderwerp van de AVG zo veel bediscussieerd en besproken als het onderwerp Verwerker en Verwerkingsverantwoordelijke....

Stappenplan
PDF bestand
Publicatiedatum: 06-11-2019

 

Moet een organisatie bepaalde data onversleuteld beschikbaar houden?

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) | Publicatiedatum 27-09-2022

Mag een organisatie sowieso alle data versleutelen als zij dat wil, of moet sommige informatie volgens de wet in een leesbaar formaat opgeslagen worden? Bijvoorbeeld...

Wanneer krijgen we een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens?

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) | Publicatiedatum 27-09-2022

Hoewel wij er alles aan doen om aan de AVG te voldoen, is onze grote angst natuurlijk een hoge boete. Hoe reëel is de kans op een boete van de AP?

Is tweefactorauthenticatie beter dan een gewoon wachtwoord?

Cybersecurity | Publicatiedatum 27-09-2022

In het kader van de AVG is onze organisatie het beveiligingsbeleid onder de loep aan het nemen. Is inloggen met tweefactorauthenticatie noodzakelijk?

Privacymanagement: de controle en optimalisatie in 8 stappen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 05-11-2019

Met deze toolbox controleert u hoe uw organisatie aan de eisen van de AVG voldoet, of de juiste beveiligingsmaatregelen zijn getroffen en hoe u uw privacymanagement naar...

De AVG implementeren in 8 stappen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 15-08-2019

U ziet snel welke documenten u moet opstellen, en wat u nog moet regelen. Voor elk document dat u moet opstellen, vindt u een hulpmiddel in deze toolbox.

Thuiswerken vraagt om passend privacybeleid

Privacy op het werk 6 minuten | 13-09-2022

Door nieuwe ontwikkelingen op de werkvloer kan de privacy van werknemers in het geding komen. Het is dan ook van belang dat uw organisatie b...

Het veilig delen van persoonsgegevens

Datalekken 6 minuten | 05-07-2022

De basis voor privacybescherming en informatiebeveiliging is het analyseren en beheersen van risico’s. Zonder risico’s zouden er geen maatre...

Is het maken van geluidsopnames van gesprekken toegestaan?

Arbeidsrecht 5 minuten | 08-06-2022

Het komt regelmatig voor: werknemers die – al dan niet stiekem – een geluidsopname maken van een gesprek met hun werkgever. Bijvoorbeeld omd...

Boetebedragen AVG

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 20-06-2022

Met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) pakt de Europese Unie ondernemingen die slordig omgaan met de privacy van klanten of werknemers hard aan. De boetebedragen...

Camera’s op het werk

Zakelijke apparatuur Publicatiedatum 06-12-2021

De werkgever mag onder zeer strikte omstandigheden camera’s gebruiken om toezicht te houden op het werk. Aan welke voorwaarden moet dit voldoen?

Thuiswerkregeling

Thuiswerken Publicatiedatum 01-09-2021

Een werkgever kan met zijn werknemers in een thuiswerkregeling algemene afspraken maken over thuiswerken. Dit thuiswerkreglement biedt duidelijkheid aan zowel de werkgever...

Anoniem solliciteren

Werving en selectie Publicatiedatum 26-04-2021

Bij anoniem solliciteren worden in het cv, de sollicitatiebrief en/of het sollicitatiesysteem een aantal persoonlijke gegevens geanonimiseerd, zodat de identiteit van...

Heeft u een vraag over Privacy op het werk?

Jan Pieter Schuitema
Jan Pieter Schuitema
IT-jurist
Adviseur is nu beschikbaar
Binnen 1 werkdag een reactie

Heeft u een vraag over Privacy op het werk?

Jan Pieter Schuitema
Jan Pieter Schuitema
IT-jurist
Adviseur is nu beschikbaar
Binnen 1 werkdag een reactie