Privacy op het werk

Ook op het werk hebben werknemers recht op privacy. Werkgevers moeten zich houden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De Autoriteit Persoonsgegevens waakt over de privacy van werknemers en de manier waarop werkgevers persoonsgegevens registreren. Ook vóórdat werknemers bij een organisatie in dienst treden, gelden allerhande regels om de privacy te beschermen. Werknemers en ook ondernemingsraden kunnen zich met klachten tot de AP wenden voor vragen rond privacy.

Uitgelicht

Beleid privacy en informatiebeveiliging

Sinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht is, moet uw organisatie voldoen aan strikte regels voor de beveiliging...

Reglement
Microsoft Word document
Publicatiedatum: 07-08-2019

Foto's van bedrijfsevenement vaak overtreding...

Op ieder bedrijfsevenement zijn er wel werknemers die filmpjes of foto’s maken. Dat lijkt onschuldig, maar de AVG kan van toepassing...

Nieuws
Door redactie Office Rendement
Publicatiedatum: 13-06-2019

Een bewustwordingscampagne gegevensbeveiliging...

De menselijke factor in de beveiliging van (persoons)gegevens is de belangrijkste factor. Het is daarom voor een organisatie van het grootste...

Stappenplan
PDF bestand
Publicatiedatum: 27-02-2020

Let op de privacyregels bij het opslaan van werknemersgegevens

Bij het opslaan van gegevens van werknemers in het personeelsdossier is het belangrijk om rekening te houden met de privacy van werknemers....

Verdiepingsartikel
Door redactie MT Rendement
Publicatiedatum: 29-03-2019

 

Toolboxen

De AVG implementeren in 8 stappen

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 15-08-2019

U ziet snel welke documenten u moet opstellen, en wat u nog moet regelen. Voor elk document dat u moet opstellen, vindt u een hulpmiddel in deze toolbox.

Privacymanagement: de controle en optimalisatie in 8 stappen

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 05-11-2019

Met deze toolbox controleert u hoe uw organisatie aan de eisen van de AVG voldoet, of de juiste beveiligingsmaatregelen zijn getroffen en hoe u uw privacymanagement naar...

Tools

Verdiepingsartikelen

Omgang van HR-professionals met privacywetgeving

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) 4 minuten | 01-01-2020

Organisaties zijn alweer ruim een jaar gebonden aan de privacyregels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De implementat...

Richtlijnen voor het vaststellen van de verantwoordelijkheden voor gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) 5 minuten | 04-11-2019

Zolang bij een verwerking van persoonsgegevens maar één partij betrokken is, dan is het duidelijk wie de verantwoordelijkheid draagt. Als er...

Hindernissen bij het werken met inmiddels roemruchte AVG

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) 6 minuten | 16-09-2019

In tegenstelling tot grote multinationals heeft u als dga waarschijnlijk geen grote afdeling beschikbaar die zorgt dat uw bv soepeltjes vold...

Infographics

De AVG: een jaar verder

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 04-09-2019

De AVG-wetgeving werd op 25 mei 2018 ingevoerd. Rendement liet Motivaction onderzoek doen naar de ervaringen van organisaties bij de naleving van de AVG-wetgeving en...

BCC-gebruik

E-mail Publicatiedatum 15-08-2019

Met blind carbon copy (BCC) kunt u e-mail verzenden naar personen, zonder dat de andere ontvangers ('Aan' en 'CC') dat kunnen zien.

Bescherm persoonsgegevens van werknemers

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 14-08-2019

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht geworden. Deze Europese privacyregels hebben de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens...

Persoonsgegevens volgens de AVG

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 12-08-2019

Persoonsgegevens zijn ruim gedefinieerd: ze moeten unieke informatie over de persoon bevatten, op zichzelf dan wel in combinatie met elkaar. Wat voor persoonsgegevens...

Vraag en antwoord

Is een Data Privacy Impact Assessment (DPIA) verplicht?
Een Data Privacy Impact Assessment (DPIA) moet vooraf worden uitgevoerd bij verwerkingen met een potentieel hoog risico voor de betrokkenen. Maar hoe weet u nu of er sprake is van een potentieel hoog risico? Criteria bij de verwerking Uiteraard kunt u, als u zelf vindt dat er sprake... Lees het hele antwoord