Privacy op het werk

Ook op het werk hebben werknemers recht op privacy. Werkgevers moeten zich houden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De Autoriteit Persoonsgegevens waakt over de privacy van werknemers en de manier waarop werkgevers persoonsgegevens registreren. Ook vóórdat werknemers bij een organisatie in dienst treden, gelden allerhande regels om de privacy te beschermen en het lekken van persoonsgegevens te voorkomen. Werknemers en ook ondernemingsraden kunnen zich met klachten tot de AP wenden voor vragen rond privacy.

Op deze pagina vindt u over dit onderwerp links naar het laatste nieuws, antwoorden op veelgestelde vragen en infographics. Ook vindt u hulpmiddelen (tools), zoals stappenplannen, voorbeeldreglementen, standaardbrieven en nog veel meer, zodat u snel met dit onderwerp aan de slag kunt in uw organisatie.

Waarom is het belangrijk dat u zich verdiept in de privacyregels?
Privacy is een onderwerp dat u op allerlei manieren in uw organisatie aantreft. Bij salarisadministratie, bij arbeidsongeschiktheid, bij thuiswerken enzovoort. Zonder kennis over dit onderwerp is het lastig om in uw organisatie de risico's te identificeren en aan te pakken. Dit kan leiden tot hoge boetes.

Uitgelicht

Privacymanagement Meter

Informatiebeveiliging is onlosmakelijk verbonden aan het beschermen van persoonsgegevens en een passend beschermingsniveau...

Rekentool
Microsoft Excelsheet
Publicatiedatum: 06-11-2019

Richtlijnen voor het vaststellen van de verantwoordelijkheden...

Zolang bij een verwerking van persoonsgegevens maar één partij betrokken is, dan is het duidelijk wie de verantwoordelijkheid...

Verdiepingsartikel
Door redactie Ondernemen
Publicatiedatum: 04-11-2019

Sluit met de juiste leveranciers een verwerkersovereenkomst

Waarschijnlijk is er geen onderwerp van de AVG zo veel bediscussieerd en besproken als het onderwerp Verwerker en Verwerkingsverantwoordelijke....

Stappenplan
PDF bestand
Publicatiedatum: 06-11-2019

 

Toolboxen

Privacymanagement: de controle en optimalisatie in 8 stappen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 05-11-2019

Met deze toolbox controleert u hoe uw organisatie aan de eisen van de AVG voldoet, of de juiste beveiligingsmaatregelen zijn getroffen en hoe u uw privacymanagement naar...

De AVG implementeren in 8 stappen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 15-08-2019

U ziet snel welke documenten u moet opstellen, en wat u nog moet regelen. Voor elk document dat u moet opstellen, vindt u een hulpmiddel in deze toolbox.

Tools

Verdiepingsartikelen

Vanaf 2022 geen rookruimtes in een bedrijfspand

Werkplek 5 minuten | 09-11-2021

Een rookpauze biedt sommige werknemers een hoognodig ontspanningsmoment. Maar op 31 december zullen zij hun laatste sigaret moeten doven. Al...

De rechter over corona op het werk

Corona-advies 6 minuten | 15-10-2021

Het is alweer bijna anderhalf jaar geleden dat in Nederland de coronapandemie uitbrak. Sindsdien kregen werkgevers en werknemers te maken me...

Bedrijfscontinuïteit en cybercrime

Cybersecurity 6 minuten | 29-09-2021

Meer nog dan vroeger kunnen ondernemingen niet meer zonder slimme technologie. De techbedrijven zullen als grote winnaars uit de coronacrisi...

Infographics

Thuiswerkregeling

Thuiswerken Publicatiedatum 01-09-2021

Een werkgever kan met zijn werknemers in een thuiswerkregeling algemene afspraken maken over thuiswerken. Dit thuiswerkreglement biedt duidelijkheid aan zowel de werkgever...

Back-ups maken

Softwaretips Publicatiedatum 28-12-2020

De meeste organisaties hebben wel een vorm van back-up. Maar of die back-up voldoet, blijkt vaak pas wanneer de gegevens echt nodig zijn. Heeft u uw back-ups goed georganiseerd?...

Verslaving op het werk

Preventie Publicatiedatum 26-11-2020

Ook onder werkenden zijn mensen met een alcohol-, drugs- of medicijnverslaving. De werkgever kan een aantal dingen doen om te zorgen dat deze werknemers inzetbaar blijven....

Data en hardware vernietigen

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum 14-09-2020

Er liggen heel wat oude of ongebruikte datadragers op uw kantoor. Mogen die gegevens in verkeerde handen vallen? Er zijn grofweg drie manieren om veilig van oude datadragers...

Vraag en antwoord

Hoe regelen we dat een werknemer de bedrijfsarts vertrouwelijk kan bezoeken?
Een bezoek aan het open spreekuur van de bedrijfsarts is een recht en werknemers moeten dit anoniem kunnen doen. Inderdaad vergeten veel werkgevers dit voldoende te garanderen. Om te voorkomen dat werknemers iemand van HR of een leidinggevende moeten vragen om de gegevens van de bedrijfsarts,... Lees het hele antwoord