Met een goede onderlinge samenwerking kunnen OR-leden grote projecten gemakkelijk tot een goed einde te brengen. Een goede taakverdeling zorgt voor kwaliteit en efficiëntie. Daarvoor moet een OR wel afspraken maken.
Aan een goede samenwerking (e-learning) zijn voorwaarden verbonden. De werkwijze van de OR wordt pas echt efficiënt als:
Een OR functioneer het beste als de OR-leden verschillende karakters hebben. Hoe gevarieerder de OR is, hoe meer ervaring, kennis en vaardigheden de raad in huis heeft en kan benutten. Door de taken binnen de OR vervolgens te verdelen op basis van die eigenschappen en vaardigheden, kan elk OR-lid de rol innemen die hem van nature goed ligt. Zo zal de één beter zijn in een moeilijke boodschap tactisch brengen of onderhandelen en overtuigen en is de ander sterk in verslaglegging, samenvatten of feiten verzamelen voor een sterke onderbouwing. Vervolgens is het van belang dat de OR zowel doelen als afspraken duidelijk formuleert. Dat kan bijvoorbeeld door de SMART-methode (tool) (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) toe te passen.
Gedurende een project is het belangrijk dat OR-leden goed met elkaar omgaan en duidelijk communiceren. Het is onverstandig om over elkaar te roddelen en irritaties op te kroppen. Elk OR-lid moet taken toebedeeld krijgen waar hij zich betrokken bij voelt. De samenwerking wordt namelijk sterk beïnvloed door individuele motivatie en prestaties van afzonderlijke leden. Een tussentijdse evaluatie inplannen is verstandig als een project een langere looptijd heeft. Als een OR vaker tegen eenzelfde probleem aanloopt, is het wellicht een idee om dit eens aan te pakken tijdens scholing.