Gemeenschappelijke OR is geen GOR

18 oktober 2012 | Door redactie

Een gemeenschappelijke OR is niet hetzelfde als een groepsondernemingsraad (GOR). Naast de groepsondernemingsraad en de centrale ondernemingsraad (COR) bestaat er dus ook nog een gemeenschappelijke OR. Let goed op de verschillen tussen de medezeggenschapsvormen en kijk welke vorm het beste bij uw organisatie past.

In het bericht ‘OR, COR of GOR: wat werkt voor uw raad?’ las u al over de verschillen tussen de COR en de GOR. Maar naast deze twee vormen is er ook nog sprake van de gemeenschappelijke OR. Bij de gemeenschappelijke OR is er geen aparte OR per vestiging. In plaats daarvan zitten de gekozen OR-leden van elke vestiging gezamenlijk in de gemeenschappelijke OR. Om deze structuur succesvol te maken, is het wel belangrijk dat de werknemers in de verschillende vestigingen dezelfde belangen hebben. Ook moet de directie hetzelfde zijn.

Structuur moet medezeggenschap bevorderen

Er is een duidelijk verschil tussen de gemeenschappelijke OR en de GOR of COR. Als er sprake is van een gemeenschappelijke OR zijn er geen losse ondernemingsraden meer per vestiging. De gemeenschappelijke OR komt in plaats van de afzonderlijke OR’en per vestiging, terwijl deze afzonderlijke OR’en bij een GOR of COR juist wel aanwezig blijven. Uiteindelijk is de belangrijkste overweging dat de gekozen structuur de medezeggenschap bevordert binnen het geheel dat de ondernemingen samen vormen.