Ook zakelijke printers de dupe van mondiaal chiptekort

13 januari 2022 | Door redactie

Het wereldwijde tekort aan chips voor hardware is ook te merken op de markt van printers. Zo levert Fabrikant Canon tijdelijk chiploze tonercartridges. Dit heeft gevolgen voor werkzaamheden in het digitale kantoor.

De huidige vraag naar chips voor hardware blijft vele malen groter dan het aanbod. Concreet betekent dit dat chipfabrikanten momenteel onvoldoende chips kunnen leveren, en kopers langer moeten wachten óf meer moeten betalen voor hun computers, smartphones van de zaak (tool) en andere vormen van hardware. Zo ook printers dus, want die maken net zo goed gebruik van chips om te functioneren. Fabrikant Canon heeft nu aangekondigd dat het – zo lang vraag en aanbod niet in balans zijn – chiploze tonercartridges gaat leveren voor zakelijke printers en multifunctionals. Op zijn Duitse website geeft Canon een overzicht van de ‘getroffen’ modellen. Te zien is dat het vooralsnog vooral om de vele typen ImageRUNNER gaat.

Gevolgen voor gebruikservaring

Wat betekent het voor printen in het digitale kantoor? Vooropgesteld: printen is ook met een chiploze tonercartridge gewoon mogelijk. Wel heeft het een andere gebruikservaring tot gevolg. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat de printer of multifunctional niet meer kan controleren hoeveel toner er nog in de cartridge zit. Ook de functie waarbij de fabrikant als onderdeel van gemaakte leverafspraken (tool) automatisch nieuwe toner opstuurt als de cartridge bijna leeg is, komt hiermee te vervallen. Het is daarnaast mogelijk dat het apparaat een nieuwe tonercartridge niet herkent. Volgens de fabrikant zijn meldingen hierover op het apparaat simpelweg te negeren.