Tweede Kamer komt met aangepaste koopkrachtplannen

5 oktober 2023 | Door redactie

De belastingmaatregelen waarmee de Tweede Kamer de koopkrachtplannen had willen betalen leveren te weinig op. Daarom heeft de Kamer de plannen aangepast. Of de verdere beloofde miljarden er ook echt komen is nog even afwachten.

Het kabinet torpedeerde onlangs de koopkrachtplannen van de Tweede Kamer omdat de dekking van de plannen onvoldoende was of gewoon helemaal niet haalbaar. De partijen in de Tweede Kamer hebben zich daarop wederom over hun plannen gebogen om na te denken over een afzwakking van de plannen en een betere dekking.

Stijging minimumloon met 1,2%

Zo gaat het minimumloon minder omhoog dan in eerste instantie was gewenst. Het voorstel is nu een stijging van 1,2% per 1 juli 2024 in plaats van een stijging van het loon met 1,7% per 1 januari 2024. Onder andere een verhoging van de bankenbelasting met € 350 miljoen en de invoering van een nieuwe belasting voor ondernemingen die eigen aandelen inkopen die € 1,2 miljard zou moeten opleveren, moesten eerst het plan van de verhoging met 1,7% dekken.
Maar nadat de 1,7%-motie door de Tweede Kamer was aangenomen gingen de aandelen van de Nederlandse banken hard onderuit. Oorspronkelijk zou de bankenbelasting dus met  € 350 miljoen stijgen. Dat wordt nu € 150 miljoen met ingang van 2025 na de aanpassing naar 1,2%. De belasting op inkoop van eigen aandelen blijkt daarnaast minder geld op te leveren (€ 770 miljoen) omdat ondernemingen hun inkoopgedrag aan de belastingen zullen gaan aanpassen maar zou per 2025 (was 2024) wel in werking moeten treden.

Verhoging tarieven box 2 en 3

De partijen willen nog steeds € 500 miljoen uittrekken om kinderopvang betaalbaarder te maken voor gezinnen. Daarom houden de partijen ook vast aan de verhoging van de tarieven in box 2 en box 3 met twee procentpunt. Dat moet samen jaarlijks € 450 miljoen opbrengen. De motie waarin is gevraagd de accijnsverhoging per 1 januari 2024 voor benzine en diesel niet door te voeren blijft ook overeind.

Steun in Eerste Kamer niet zeker

Of de plannen ook echt doorgaan moet nog blijken, omdat steun van de BBB, de grootste partij in de Eerste Kamer, nog niet zeker is. Volgens werkgeversorganisaties is het verhogen van de bankenbelasting op termijn ook slecht voor de consument.

Bijlagen bij dit bericht

Wettelijk minimumloon berekenen
Tools | Rekentools